Blommorna

BLOMMORNA RUNT BIGÅRDEN

Vill du ha en trädgård med idogt surrande bin och fladdrande fjärilar? Då kanske det räcker med att plantera några av de växter som vi har här kring bikuporna. Du kan också få en uppfattning om varifrån de spännande smakerna och dofterna kommer, som samlats i honungen från våra bin.

Om du själv är biodlare är du väl mest intresserad av bifoderväxterna, alltså de växter som ger mycket nektar och pollen. Här nedan har jag försökt att räkna upp de dragväxter häromkring, där jag iakttagit bin och andra insekter. Hur givmilda de olika blommorna är kan jag inte bedöma, men av intensiteten i binas besök gissar jag vilka som just våra bin gillar bäst. I en del böcker kan man hitta uppgifter om tillgången på nektar och pollen. Några av binas favoriter har jag fotograferat, så småningom kommer jag att lägga in mer fakta om växterna, kanske en del odlingstips.

 

Tidig vår, mars eller ännu tidigare:

När vårsolen börjar gassa mot kupväggen och temperaturen i luften närmar sig tio grader, vågar de första bina ut. Först sköter de om sina toalettbestyr, då är det bäst att inte ha tvätt på strecket. Sen börjar de se sig om efter färsk mat. De blommor som kommer fram först är vintergäck, snödroppe, julros, snökrokus, hästhovsört. Tidiga  salixarter (sälg, vide, pil) ger pollen, som bina använder för att föda upp sina larver.  Buskar som hassel och tibast lockar också bina. Så här tidigt är blommorna få, och det kan bli trångt vid matplatsen, stora chanser alltså att ta ett lyckat foto.

 

 

April

Nu börjar det vara mer att välja på. I trädgården blommar nu krokus, tulpan, iris, scillor, påskliljor,. Ute i naturen kommer blåsippor, och vitsippor. En solig dag kan de första citronfjärilarna våga sig ut. Sälgen. blommar fortfarande, och de tidiga bärbuskarna  kan slå ut om vädret är bra. Men i april är vädret inte att lita på, och ofta kan det vara så dåligt att bina behöver stödutfodras.

Maj

Ett myller av blommor i har tittat fram i trädgården. De granna maskrosorna breder ut sig överallt. Nävor, pioner, pingstliljor men framför allt bärbuskar som krusbär och vinbär och andra blommande buskar, till  exempel måbär och druvhyll hör till binas favoriter. Blommande träd som hästkastanj och hägg,och fruktträd som plommon, körsbär, päron och äpple blommar i slutet av maj. Här är binas pollinering mycket viktig för fruktsättningen, eftersom det inte finns så många andra insekter ännu. En mängd andra blommor pryder trädgården så här års, t ex gullvivorna, men de är mindre intressanta för bina.

 

Juni

Sist bland de blommande träden kommer rönn, ek och lönn. Någon blommande lind har vi tyvärr inte, men på andra ställen är den mycket uppskattad av bina. I rabatterna hittar bina dagliljor, blågull, lupiner och brunnäva. Nyponrosor tävlar med rosenhallonen. Ute i skogen ger hallon och mjölkört ett viktigt tillskott till binas kost. Så här års finns det ett sådant överflöd i naturen, och bina är utspridda på ett stort område, därför måste fotografen ha bra mycket tur för att överraska ett nektarhämtande bi.

 

Juli

Högsommaren har kommit, och ute i naturen börjar blomningen övergå i frukt- och frösättning. Rallarrosen står fortfarande i blom, liksom tistlar, baldersbrå och renfana. I trädgården blommar nu gurkört, temyntor och kungsmynta. Den strimmiga nävan, den bruna rudbeckian och Ligularian är uppskattade av bina.

 

Augusti

Nu blommar ljungen, som ger en mycket speciell och mycket uppskattad honung. Vi skördar inte så mycket ljunghonung, men vissa år kan det bli en del. Det svenska gullriset syns här och där i skogen, i övrigt är det nästan slut på de vilda blommorna. Men i trädgården har bina fullt upp med myntor, speciellt gråmyntan är uppskattad av både bin och fjärilar. Andra favoriter är salvia, solrosor och kanadensiskt gullris.

 

September - oktober

I allmänhet är honungsskörden avslutad redan i augusti, men ibland står myntorna ännu i full blom i början av september. Då blir det kryddgårdshonung. När honungen är skördad får bina sockervatten för att klara sig över vintern. Men ännu i slutet av oktober kan det bli lugna soliga dagar då bina ger sig ut för att samla nektar ur de sista blommorna, t ex kärleksört och skogsklematis.

 

Välkommen

/binmedpollen.jpg

Välkommen till www.rarabin.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Vill du veta när det händer något nytt i bigården eller på sidan? Skriv in din e-postadress här nedan så kommer nyhetsbrevet!

Länkar

Flygväder?

klart.se