Pioner

I en stor fyrkantig rabatt samsas flera olika pionsorter. De flesta är rosa, dubbla, doftande, och blommar i juni. En vit luktpion finns det, och en japansk pion med ganska små enkla blommor. Det brukar ju sägas att man inte ska flytta pioner, då slutar de blomma. Men när buskarna har blivit alltför stora kan man gott dela dem, enligt en pionexpert som jag lyssnade på en gång, så kan man plantera om pioner när som helst på året, men i maj-juni får man vara extra försiktig för att inte bryta av de nya skotten. Om det är öppen jord under buskarna så fröna kan falla ner och börja gro genast, så kan man få nya plantor. Däremot är det väldigt svårt att få köpta frön att gro, det kan ta flera år.

De dubbla blommorna är ju pampiga, men alltför krångliga för bina att ta sig in i. En enda sort har vi som bina gillar. Jag trodde länge att det var dillpioner, och brukar kalla dem så, men det rätta namnet skall vara

Herrgårdspion

Paeonia hybrida

Den här pionen är troligen en korsning mellan Dillpion Paeonia tenuifolia och Sibirisk pion Paeonia anomala. Bladen är smala, men liknar inte dillblad. Den brukar blomma i slutet av maj, början av juni, ungefär när fruktträden just blommat över. Blomningstiden brukar bli rätt kort, i synnerhet om vädret är varmt eller om det kommer slagregn. 

Välkommen

/binmedpollen.jpg

Välkommen till www.rarabin.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Vill du veta när det händer något nytt i bigården eller på sidan? Skriv in din e-postadress här nedan så kommer nyhetsbrevet!

Länkar

Flygväder?

klart.se