Maskrosor

Det finns många maskrosarter i Sverige. De vanligaste brukar kallas

Ogräsmaskrosor

Taraxacum vulgare

En ovanligt lättodlad växt, som brukar blomma i maj-juni. Gräsmattor, åkrar och dessvärre en del trädgårdsland och rabatter brukar då lysa av de stora gula blommorna. Både pollen och nektar finns det gott om i maskrosen, och det är viktigt den här årstiden, när bina ska föda upp en stor mängd nya yngel. Något enstaka år när våren kom tidigt skördade jag den första honungen redan i slutet av maj, det var klargul maskroshonung med ganska stark smak och doft. Pollenet är orangefärgat.

 

 

 

 

 

 

Ungefär samtidigt med maskrosorna brukar fruktträden blomma. Man kan ibland bli litet orolig att inte bina ska hinna med all pollinering, men maskrosorna slår ihop sina blommor redan vid middagstid, så det brukar bli frukt ändå. Maskrosorna är av stor nytta för bina, i synnerhet när det är blåsigt och de föredrar att hålla sig nära marken. Däremot klarar sig maskrosorna bra utan bin, de kan få fram miljontals frön utan pollinering.

Vildbin söker också sin föda i maskrosorna. De lever i små samhällen, och är inte så blomtrogna som tambina. Därför kan de ha blågrått pollen i sina blomkorgar, när de kommer till maskrosorna med dess orangefärgade pollen.

 

 

 

 

 

 

Späda maskrosblad kan användas i salladsblandningar och som spenat i soppa. De kan smaka litet beskt, men blir bättre om de odlas mörkt, stjälp en hink över plantan. Man kan göra vin av blommorna och kaffeersättning av rostad rot. Roten kan också användas vid växtfärgning.

Plantan har en djup pålrot som övervintrar. När våren kommer och den nya plantan vill upp kan den spräcka asfalten eller lyfta ganska stora stenar.

 

Välkommen

/binmedpollen.jpg

Välkommen till www.rarabin.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Vill du veta när det händer något nytt i bigården eller på sidan? Skriv in din e-postadress här nedan så kommer nyhetsbrevet!

Länkar

Flygväder?

klart.se