Hassel

Corylus avellana

 

 

Hasselbuske

Hasselbuske
 Bi på hanhänge

De stora hasselbuskarna här på gården hämtades som små skott nån gång i slutet på 70-talet. De växte då strax norr om fabriken i Frövifors, i en vacker backe med hassel och blåsippor. Nu är hela området täckt av asfalt och utgör personalparkeringen till KM5. De två gamla buskarna är nu ca 5 meter höga. De blommar i allmänhet i mars-april, men om det är varma perioder tidigare, kan hanhängena slå ut och avge sitt pollen innan honblommorna vågar fram. Då blir det dåligt med nötter. Men det är inte så säkert att det blir nötter ett bra år heller, orsaken är att hasseln kan vara självsteril, man måste alltså ha minst två buskar med olika härstamning. Våra buskar har med viss hjälp av ekorrar sått nya buskar, som dyker upp här och var i trädgården, så sterila är de inte. Vissa år kan det bli massvis med nötter, men ofta faller de till marken och är bara tomma skal. Kanske bör nötterna skördas tidigare, redan när de är gröna? Det är ont om hasselodlingar här på trakten, men vi försöker ta reda på när skördetiden infaller.
För bina är hasseln en mycket viktig växt, eftersom den blommar så tidigt och ger så mycket pollen, som behövs för att föda upp de nya larverna. Det färska pollet har alltid bättre kvalitet än det som kan finnas kvar i ramarna sedan hösten. Om det kommer en värmeperiod redan i februari så hasselhängena slår ut, finns det risk för att bina lockas att dra igång yngelsättningen för tidigt. Då gäller det att se upp så inte vinterfodret tar slut fram i mars-april, innan det finns blommor med nektar. Hasseln ger ingen nektar.

 

Hasselbuske  Hanhänge med bi

Välkommen

/binmedpollen.jpg

Välkommen till www.rarabin.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Vill du veta när det händer något nytt i bigården eller på sidan? Skriv in din e-postadress här nedan så kommer nyhetsbrevet!

Länkar

Flygväder?

klart.se