Fruktträd

Plommon

De första fruktträden som slår ut är våra vilda plommonbuskar. Den äldsta fanns redan när vi flyttade hit, och är nu ett högt träd. Bären är små, runda, gula och halvgenomskinliga som mogna, och kärnorna avlånga. Kanske är det Allmänt gulplommon, en mycket gammal sort som brukar finnas vid gamla gårdar. Men jag har för mig att dessa brukar vara litet större, våra är på sin höjd i körsbärsformat. Dessutom kan vi inte få tag på dem förrän de är övermogna och ramlar ner.

Vår andra vildplommonsort är av ungefär samma storlek, men mörkröda och fasta i köttet. De är bra till sylt och marmelad, och det finns småbuskar på plockvänlig höjd.

Ett litet krikonträd ger ganska få, blådaggiga frukter, det står i skuggan av de andra buskarna.

Tidigare hade vi också ädlare plommonsorter, Opal och Viktoria, men de buskarna har gett upp.

 

Körsbär

En skuggmorell spaljerad mot lagårdsväggen blommar nästan samtidigt med plommonen. Först slår blommorna närmast väggen ut. När de oskyddade på grenspetsarna äntligen vågar slå ut, är bären redan halvmogna närmast väggen. De är söta och goda, uppskattade av både oss och fåglarna.

Ett jättestort fågelbärsträd har funnits länge mitt i plommonsnåret. Nu börjar stammen ge sig snart, trädet lutar i 45 graders vinkel, och vi vågar inte passera under när det blåser. För de vackra blommornas och de röda höstlövens skull får det stå kvar så länge det orkar. Några bär har vi inte fått njuta av sedan Bertil klättrade på stege, nu tar fåglarna allt.

Äpplen

I trädgården finns tre riktigt gamla äppleträd, ett par halvstora och två ganska nysatta. Dessutom ett par vildskott som fåglarna sått ute i björkbacken, och ett under kastanjen. Antalet sorter är nog ett femtontal, det har blivit en hel del ympar under årens lopp. Det är rätt intressant att se hur blomningen på ett ympat träd kommer igång med flera dagars fördröjning. Det är också bra att ha många sorter eftersom vissa sorter är självsterila. Dessutom brukar en del av de gamla sorterna ta semester ibland, och bara ge frukt med några års mellanrum.

 

Päron

Blomman är en verklig skönhet med sina röda ståndare. Några år fick vi god skörd av Gråpäron, sen angreps roten av Trädfjäril, och flera grenar torkade. Nu börjar trädet repa sig, och blommar rikligt, men det behövs nog en inympad gren av någon annan sort för att det ska bli frukt igen. Päronblommorna ger rätt litet nektar, något bättre med pollen, så man får ha tur för att hitta ett bi i en päronblomma.

 

Välkommen

/binmedpollen.jpg

Välkommen till www.rarabin.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Vill du veta när det händer något nytt i bigården eller på sidan? Skriv in din e-postadress här nedan så kommer nyhetsbrevet!

Länkar

Flygväder?

klart.se