Krokus

Det finns ingen vildväxande krokus i Sverige, däremot en rad odlade arter, en del som hämtats direkt från naturen i Sydeuropa, Nordafrika eller Asien, andra som är korsningar. Under årens lopp har jag köpt en hel del lökar från Botaniska Trädgården i Göteborg. En del har trivts bra och förökat sig i både rabatter och gräsmatta, andra har så småningom tynat bort. Märkstickorna har ofta försvunnit, lika gott det, huvudsaken är väl att de vackra blommorna är kvar, man kan njuta av dem utan att veta det exakta namnet. Här är i alla fall namnen på en del av inköpen:

Snökrokus

Crocus tommasinianus

Kommer från norra Balkan, är låg, ca 10 cm, härdig, blommar i mars med lavendelblå till lila blommor. Förvildar sig lätt i gräsmattan eller under buskage.

Bägarkrokus

Crocus chrysanthus

Kommer från Turkiet och Balkan. Grundformen har brandgula blommor, hybriderna olika gula nyanser, eller vita med strimmor. Också denna krokus är låg och tidig.

Vårkrokus (Holländsk krokus)

Crocus vernus

Härstammar från östra och centrala Europa, och har ofta förädlats i Holland. Grundformen är ca 10 cm, hybriderna är mer starkväxande, blommorna kan bli upp till 15 cm långa. Blommar i mars-april. Förvildar sig gärna.

Välkommen

/binmedpollen.jpg

Välkommen till www.rarabin.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Vill du veta när det händer något nytt i bigården eller på sidan? Skriv in din e-postadress här nedan så kommer nyhetsbrevet!

Länkar

Flygväder?

klart.se