Bär

Krusbär

Ribes uva-crispa

Krusbär brukar vara den bärbuske som blommar först, några dagar före de andra. Blomman kan befruktas utan att några insekter har pollinerat den, men då blir bären mycket mindre. Förhoppningsvis är vädret bra i slutet av april, så bina vågar ut. Någon enstaka humla hinner inte med så många blommor. Varje krusbärsblomma kan ge i medeltal 4,11 mg nektar per dygn, och sockerhalten ligger kring 30%, så det är inte konstigt att buskarna är fulla med bin. Vi har både röda och gula krusbär, men tyvärr har några av buskarna angripits av någon insekt som äter bort vartenda blad fram i maj, buskarna repar sig, men bärskörden blir dålig.

 

Röda vinbär

Ribes rubrum

Mitt inne i snåret av svarta vinbär står två buskar med röda vinbär, och en med vita bär, det är en variant av den röda. De ger medelbra med pollen och nektar, så länge inte fruktträden kommit igång är bina intresserade, och vi kan njuta av stora fina bärklasar framåt sommaren. Enklaste sättet att föröka en vinbärsbuske är att böja ner en gren och förankra den mot marken med en sten eller grenklyka, framåt hösten eller nästa vår har det bildats rötter och grenen kan klippas av och den nya busken sättas på plats.

 
 

Svarta vinbär

Ribes nigrum

Fyra buskar var det från början, men eftersom det är så lätt att föröka dem har det till slut blivit ett helt snår. När det är dags för skörd kan det vara litet svårt att nå de innersta grenarna. Men skörden är riklig, så det brukar räcka till åt både oss och fåglarna. Bina har ingen svårighet att hitta in i virrvarret av kvistar, och eftersom solljuset träffar olika i ytterkanten och längst in i snåret, så blir blomningstiden ganska lång, och bina har en chans att hinna med alla blommorna. Svarta vinbär ger inte fullt så mycket nektar och pollen som de andra bärbuskarna.

 

Hallon

Rubus idaeus

Hallonbuskar växer i skogen litet varstans häromkring. I kärret och intill sjön är plantorna två meter höga, och ger stora saftiga bär. På torrare platser blir buskarna lägre, bären litet mindre men mycket smakrika. Ett stort vildhallonsnår har etablerat sig på blomsterängen framför kuporna. Det passar perfekt för bina, hallonblom är verkligen deras favoriter. I soliga lägen kan de slå ut redan i början av juni, och sedan fortsätter de blomma flera veckor. Sockerhalten är hög i hallonnektarn, och varje enskild blomma beräknas ge ca 30 mg nektar. På några dagar kan bina ha fyllt en skattlåda och det är dags att sätta på en till.
Trots att det finns så mycket goda vildhallon i trakten, har vi ändå satsat på några förädlade plantor av sorten Preussen. Från början satt de i en prydlig rad längst ner i trädgården. De trivdes inte så bra där, utan några rymde till vinbärssnåret. Tänk så praktiskt, att ha alla bärbuskar samlade på ett ställe, när det är dags för skörd.

 

Välkommen

/binmedpollen.jpg

Välkommen till www.rarabin.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Vill du veta när det händer något nytt i bigården eller på sidan? Skriv in din e-postadress här nedan så kommer nyhetsbrevet!

Länkar

Flygväder?

klart.se