Honungsrecept

Här har jag samlat honungsrecept från olika håll. En del har jag hittat i tidningar och reklamblad, en del är från nätet eller tips från goda vänner, och några få har jag komponerat själv. Ibland har mina egna kokböcker inspirerat till experiment. Det brukar gå bra att byta ut socker mot honung om man tar hänsyn till att honung innehåller ca 15 - 20 procent vatten. Man får alltså ta litet mindre vätska, eller mer torra varor än vad originalreceptet anger. De flesta recepten i den här samlingen har jag provat, om det blev riktigt lyckat kan det finnas ett foto. För att göra det lättare att hitta rätt är recepten grupperade enligt listan här nedanför.

 

BRÖD

DESSERTER

DRYCKER

FISK OCH SKALDJUR

GODIS

GRÖNSAKER

JULRECEPT

KÖTT OCH FÅGEL

MEJERIPRODUKTER

MJÖL OCH GRYN

TILLBEHÖR OCH DIVERSE

 

 

BRÖD MED HONUNG

Innehåll

Campingbröd
Filmjölkslimpa
Honungskaka
Julpepparkakor
Kladdkaka
Ljus pepparkaka
Mörk pepparkaka
Saffransbröd
Semlor
Vörtbröd

 

Campingbröd

Även när man lever primitivt i tält eller stuga utan ugn, kan man bli sugen på nybakat bröd. Då är det här ett gott alternativ.

Ingredienser:

1,5 l rågsikt eller vetemjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk stött fänkål
2 tsk salt
1,5 dl honung (flytande)
5 dl filmjölk

Blanda alla torra ingredienser väl. Om så behövs, värm honungen till flytande, häll i filmjölk och honung i mjölet, och blanda snabbt. Kavla ut små tunna kakor. Har du inte bakbord och kavel med i tältet, kan det duga med en skärbräda och en glasflaska. Grädda på båda sidor i en torr stekpanna, helst gjutjärnspanna. Ät bröden varma med smör och ost. Man behöver inte baka ut hela degen på en gång, den står sig några dagar i kyl.

 

Filmjölkslimpa

7-8 dl rågsikt
1 tsk salt
2½ tsk bikarbonat
½ dl honung
5 dl filmjölk
1 dl russin

Mät upp 7 dl rågsikt, blanda med bikarbonat och salt. Tillsätt honung, filmjölk och russin. Om degen är för kladdig, blanda i mer rågsikt. Grädda i välsmord avlång form i 100 grader , 50-60 min, öka sedan till 150 grader och grädda i ytterligare 30 min.

 

Honungskaka

3 dl honung
1½ dl sirap
1 msk pepparkakskryddor (ingefära, nejlikor, kanel)
2½ dl vatten
150 g grahamsmjöl
3½ dl extra grovt rågmjöl
10-15 g bikarbonat
150 g grovt hackad mandel

Rör honung med sirap, kryddor och vatten till en slät smet. Blanda mjöl och bikarbonat och sikta ned i honungssmeten. Häll smeten i en smord brödform och grädda i 45-50 minuter i 200 grader. Denna kaka kan förvaras upp till tre veckor.

 

Julpepparkakor

(ca 225 st)

1½ hg smör
5 dl socker
2 dl honung
2 dl julmust (eller vatten)
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk nejlikor
1/4 tsk svartpeppar
1 msk bikarbonat
1,5 l vetemjöl
+ 2 dl mjöl ytterligare till pepparkakshus

Rör samman smör, socker, honung och vätska.
Tillsätt kryddor och bikarbonat. Arbeta in mjölet.
Arbeta degen smidig på bakbordet.
Låt degen vila svalt i plastpåse över natten.
Kavla ut degen och tag ut figurer med mått.
Grädda i ganska varm ugn, 225-250 grader, ca 3½-4 min.

 

Kladdkaka, glutenfri

Den här glutenfria chokladkakan har jag hittat i Bitidningen nr 9 år 2016. Den är komponerad av Maj Östberg Rundquist, som provat med årets snackis, insekter i maten.
Först originalreceptet:

Chokladkaka med honung (glutenfri)

Ingredienser
10x10 cm vaxkaka med tinade drönarlarver
50 gram smör
50 gram mörk choklad (70%)
0,5 dl honung
1 dl mandelmjöl (eller hasselnötsmjöl eller kokosmjöl eller...)
0,5 tsk bakpulver

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Smörj och bröa en form. Om kakan ska bli glutenfri kan du bröa med sesamfrön, mandelmjöl, hasselnötsmjöl, kokosmjöl, riven kokos.
3. Smält smöret i en kastrull. Bryt ner chokladen i smöret och rör tills chokladen smält och blandats med smöret.
4. Vispa ägget och honungen.
5. Blanda mjöl och bakpulver.
6. Vänd ihop ägg- och honungsvispet med chokladsmöret mjölblandningen. Pressa i drönarlarverna, använd gärna potatispress. (Vaxet stannar i pressen)
7. Grädda i ca 20 minuter. Kolla noga så att inte kakan bränns. (Papper över)
8. Ta ut formen medan kakan fortfarande är litet lös i mitten.
9. Låt kakan svalna innan servering.
10. Servera med vispgrädde och frukter och bär.

Enligt artikeln hade denna kaka räckt och blivit över till ett 30-tal biodlare. Man kan nog misstänka att de tog rätt små smakbitar.
För att kunna servera rejäla portioner gjorde jag dubbel sats, det blev lagom till en rund form, 22 cm, och för att få en något mer vegetarisk variant bytte jag drönarlarverna mot hackade dadlar. Ägg och smör kan man ju också byta ut, men varför en del fantaster byter ut honungen förstår jag inte. Nektar produceras ju av växter, sen bär bina hem dem i den enda påse de har till hands, nämligen sin honungsmage.

Min glutenfria kladdkaka (utan drönare)

Ingredienser
100 gram smör
100 gram blockchoklad
1 dl honung
2 ägg
2 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
20 dadlar, hackade

Kakan blev god, men de där konstiga dadelklumparna fick mig att fundera på hur det skulle ha smakat med drönare istället. Nästa gång får det nog bli utan dadlar.

 

 

 

 

Ljus pepparkaka

2 msk honung
1 dl sur mjölk
1 dl socker
1/2 tsk kanel
1/4 tsk nejlikor
1/4 tsk ingefära
2 msk lingonsylt
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Honungen värmes lätt och blandas med mjölken.
Alla torra ingredienser blandas med mjölet.
Mjölkblandningen och sylten rörs ner i mjölet.
Blanda väl, häll i en smord och bröad form
och grädda i god ugnsvärme, ca 180 grader, omkring 35-40 min.

 

 

Mörk pepparkaka

1 ägg
2 dl honung
1 tsk kanel
1 tsk nejlikor
½ tsk kardemumma
2 msk smör
2 dl sur gräddmjölk
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Smörj och bröa formen.
Blanda mjöl och bikarbonat.
Rör ägg, honung, kryddor och smör tills det är pösigt.
Tillsätt mjölken och mjölblandningen.
Grädda i svag ugnsvärme, 175 grader omkring 45 minuter.

 

 

Saffransbröd

1 g saffran (2 paket )
1 sockerbit
150 g margarin
½ l mjölk
50 g jäst
2 dl honung
½ tsk salt
1,5 l vetemjöl
1 dl russin

Stöt sönder saffranet fint med sockerbiten i en mortel.
Häll litet mjölk i morteln och blanda med degspadet.
Smält margarinet i kastrull, häll i mjölken och ljumma degvätskan till 37 grader.
Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med litet av degspadet.
Tillsätt honungen, resten av degspadet, salt och nästan allt mjöl.
Russin kan tillsättas i degen eller vid utbakning.
Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen övertäckt i bunken 30-40 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord, arbeta den blank och smidig.
Baka ut småbullar först, gräddas i varmare ugn.
Jäs brödet på smorda plåtar ca 30 min.
Garnera med russin och pensla med uppvispat ägg.

Gräddning:
Bullar och kusar 225-250 grader, 5-10 minuter
Flätor o. större bröd 200-225 grader,15-20 min.

 

 

Semlor

kan avnjutas på flera sätt. Det traditionella, i tallrik med varm mjölk, sk Hetvägg, blir bäst om bullar görs av en ganska fast deg. Vill man anrätta semlorna som bakelse eller tårta passar en lättare deg bättre.

Fast deg till hetvägg

(Räcker till ca 24 små eller 12 större bullar)

4 msk honung
50 g jäst
75g smör
3 dl mjölk
ca 8 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk kardemumma, helst nymald
mjöl till utbakning
ägg till pensling

Blanda honung och smulad jäst i en bunke. Smält smöret, blanda i mjölken och kontrollera temperaturen, högst 37 grader. Häll i mjölkblandningen, mjölet, saltet och kardemumman och arbeta samman till en smidig deg.(15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand). Täck degen och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 min. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 24 bitar och forma runda bullar. Låt dem jäsa på plåt ytterligare 30 min. Pensla bullarna och grädda på mittersta falsen i 225 grader ca 15 min. Låt svalna under duk.

Lätt deg till bakelse eller tårta

(Räcker till ca 40 små eller 20 större semlor, eller 4 tårtor)

150 g smör, rumsvarmt
5 dl mjölk, rumsvarm
50 g jäst till söta degar
1 dl honung
800 g (10dl) vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma, nymald
½ tsk salt
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling

Rumsvarmt smör suger inte åt sig så mycket mjöl, så denna deg blir lösare. Ta fram och mät upp smör och mjölk. Skär smöret i tärningar. Smula jästen i degbunken och blanda med honung. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma och salt. Tillsätt smör, mjölk och mjölblandningen i bunken och arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Ta upp degen på mjölad bänk, dela upp i små eller stora bullar och baka ut. Pensla med ägg och låt jäsa på plåt ca 60 minuter. Grädda småbullar i 225 - 250 grader, 10-15 minuter, större bröd i 200-225 grader i 15-20 minuter. Låt kallna under bakduk.

 

Semlor

semlebullar av lämplig sort
mandel, ca 5 st per semla
honung ca 1 tsk per semla
vispgrädde
florsocker

Skär av ett lock på varje bulle, trekantigt eller runt efter tycke och smak. Gröpa ur en del av innanmätet med en gaffel. Mal mandeln i mandelkvarn, gärna oskållade. Blanda inkråmet med mandeln, söta med honung efter smak och lägg tillbaka blandningen i bullen. Spritsa vispad grädde ovanpå, och till sist locket. Sikta på litet florsocker genom en sil.

Semletårta

Här är det mest praktiskt att skära av ett stort platt lock, och man kan välja att dela bullen i två bottnar, och mellan dem en blandning av mald mandel, honung och grädde , eller gröpa ur och fylla som med semlorna.

 

 

Vörtbröd

(2 st)

50 g jäst
50 g smör
2 dl julmust
1 flaska porter
250 g Kesella mager kvarg
1 dl honung ( gärna flytande)
2 tsk salt
2 tsk mald ingefära
2 msk malda pomeransskal
1 krm malda nejlikor
1 dl russin
19-20 dl rågsikt

Smält smöret i en stor kastrull. Tillsätt julmust och porter och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll degspadet över och rör tills det är löst. Tillsätt Kesella, honung, salt, kryddor och russin. Blanda. Tillsätt större delen av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Tillsätt resten av mjölet om degen klibbar och inte släpper från bunkens kanter. Jäs degen övertäckt ca 45 min. Sätt ugnen på 175 grader. Arbeta ihop degen och dela den i två delar. Baka ut till runda bröd och lägg dem på bakplåtspapper eller smord plåt. Täck över och låt jäsa ca 30 min. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt svalna på galler.

 

 

 

DESSERTER

Bananer med kolasås

(6 portioner)

6 bananer
½ liter vaniljglass

KOLASÅS
1 dl mellangrädde
1 dl honung
1 msk smör
1 dl socker

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bananerna med skalet kvar på ett ugnssäkert fat och baka i mitten av ugnen 10-15 minuter.

Blanda allt till såsen i en kastrull. Sjud upp under omrörning och fortsätt tills såsen blir ljust kolafärgad. Låt glassen tina en aning och rör den mjuk. Skåra bananerna och fyll dem med glass och sås. Servera genast.

 

 

Fruktsallad

3 äpplen
2 päron
3 apelsiner
1 hg gröna druvor
3 msk flytande honung
saften av 1 citron

Frukten skalas och skärs i tärningar. Druvorna skärs mitt itu och urkärnas.
Frukten läggs upp varvtals i glasskål, mellan varje varv hälls honungen blandad med citronsaften.
Salladen bör stå svalt någon timme innan den serveras.

 

Honungsglass

(6 portioner)

2 äggulor
1 dl honung
3dl vispgrädde

Koka upp ½ dl vispgrädde
Häll i honungen och sjud upp blandningen. Låt kallna.
Vispa 2½ dl grädde, blanda ner äggulorna och vispa litet till.
Blanda allt och slå smeten i en skål som tål kyla.
Ställ i frysen i minst 3 tim, men helst över natten.
Tag fram 10 min före servering.

 

 

DRYCKER

 

Glögg

Ca 1 l glögg, 15-20 små koppar

2½ dl vatten
1 bit ingefära
2 bitar hel kanel
8 kryddnejlikor
1 tsk kardemummakärnor
eller ½ påse glöggkryddor
½ dl honung
0,75 l rödvin eller alkoholfritt rödvin
eller 0,75-1 l utspädd svart vinbärssaft

 

Bryt ingefäran och kanelen i mindre bitar Koka alla kryddorna under lock ca 30 min. Sila ifrån kryddorna Blanda den silade kryddlagen med honung och någon av de föreslagna dryckerna. Hetta upp glöggen. Om den innehåller alkohol får den inte koka. Servera glöggen het med russin och skållade mandlar i små koppar eller glas.

 

Mjöd

4 kg honung
9 l vatten
1 tsk ren krita
5 g salt
40 g ingefära
2 tsk krossad muskotnöt
5 g kardemumma
10 g kanel
5 g krossad anis
5 g krossad koriander
1 brev portvinsjäst

Honungen upplöses i vatten och kokas upp. När det kokar tillsättes 1 tsk ren krita (för att neutralisera syran i honungen).
Honungen avkyls till 30 grader, skummas, och den smälta jästen tillsätts tillsammans med kryddorna.
Mjöden jäses - behandlas som annat fruktvin. När mjöden är färdigjäst tappas den till en annan behållare och efterjäser där en tid innan den kan tappas på en flaska.

Det här receptet har jag hittat på Virestads biodlarförenings hemsida. Det verkar kunna bli mycket mer mjöd än jag har behov av, så jag har inte provat det, men tycker att ett mjödrecept bör finnas med bland mina honungsrecept. Om något i receptet verkar oklart rekommenderar jag att kontakta Virestads bf. Jag antar att det går bra att byta ut en del av kryddorna för att få en egen smak.

 

Mjölkdrink

1,5 dl lättyoghurt
1,5 dl mjölk
3 msk honung
1 dl bär

Mixa allt till en slät skummig dryck.
Häll upp i två stora glas.
Garnera med bär

 

 

FISK OCH SKALDJUR

 

Gravad strömming i honungsmarinad

Ingredienser
1 kg strömming
5 dl vatten
1 dl ättikssprit
1 msk salt

Marinad:
1-2 dl honung
1 msk vinäger
1 tsk salt
1 dl olja
1tsk krossad vitpeppar
1-2 pressade vitlöksklyftor

Tillagning
Rensa, bena ur och skölj strömmingen.
Dra av skinnet på filéerna
Blanda vatten, ättika och salt.
Låt filéerna ligga ca 6 timmar i ättiksvattnet.
Tag upp filéerna och låt dem rinna av.
Blanda samman alla ingredienserna till honungsmarinaden.
Varva strömming och marinad i en burk .
Sätt på lock och låt strömmingen stå i kylskåp ca 2 dygn.
Gott till kokt potatis eller hårt bröd.

 

Marinerade räkor

(för 5 barn eller 4 vuxna)

400 g stora skalade räkor (eller 1 kg oskalade)
4 msk sesamolja
3 msk pressad limejuice
1½ msk flytande honung
3 msk finhackad gräslök
salt och peppar
5 kiwi
gräslöksstrån till garnering

Blanda skalade räkor, sesamolja, lime, honung, gräslök , salt och peppar i en plastpåse. Marinera räkorna i kylskåp i minst 20 minuter, gärna längre. Skala och skiva kiwin. Lägg den på tallrikar och fördela räkorna ovanpå. Garnera med gräslök.

 

 

GODIS

 

Biodlarens honungskola med pollen

(ca 50 st)

100 g smör, mjukt
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
½ dl ljus sirap
½ dl honung
2 msk bipollen

Lägg smöret i en tjockbottnad kastrull.
Rör i grädde, socker, sirap och honung.
Låt koka under lock ett par minuter.
Koka vidare utan lock till 122 grader, eller tills kolan klarar ett fast kulprov.
Rör om då och då så det inte bränner fast i botten.
Sänk ev. värmen litet mot slutet.

Ta kastrullen från värmen och häll upp i en form,
ca 15x20 cm med bakplåtspapper i botten.
Låt svalna ca 5 minuter och strö över bipollen innan ytan stelnat helt.
Låt kolan stelna över natten i rumstemperatur.
Skär upp kolorna med en vass kniv och slå in dem i smörpapper.

Om det är svårt att få tag på pollen går det att dekorera med flingsalt eller hackad mandel.

 

Knäck i mikron

1 dl strösocker
1 dl vispgrädde>

1 dl honung
1msk smör
2 msk skalad, hackad mandel

 

Blanda socker, grädde och honung i en mikrosäker skål, ca 2-3 liter
Ställ in i mikron på 750 grader och låt koka 7-9 minuter,
eller tills smeten klarar kulprovet, eller tills temperaturen är ca 125 grader.
Rör ner mandeln och smöret i smeten. Fördela i knäckformar. Förvara svalt.

 

Knäckplattor

(Ca 45 st)

1 dl nötter eller mandel
2 msk honung
1½ dl brun farin
50 g smör/margarin

Hacka nötter/mandel ganska grovt.
Smält socker och honung i en stekpanna.
Rör under tiden, var försiktig så det inte bränns vid.
När blandningen bubblar, lägg i smöret och rör om.
Blanda i nötter/mandel.
Klicka ut på bakplåtspapper. Låt stelna.
Förvara i burk med bakplåtspapper mellan lagren.

 

Sesambräck

2 msk honung
1½ dl strösocker
50 g smör/margarin
2 dl sesamfrö

Smält socker och honung i en torr stekpanna, helst av gjutjärn.
Rör under tiden, var försiktig så det inte bränns vid.
När blandningen bubblar, lägg i smöret och låt bubbla lite till.
Rör i sesamfröna och blanda väl. Bred ut ganska tunt på bakplåtspapper.
Markera rutor med en bordskniv. Låt stelna och bryt isär.

 

 

GRÖNSAKER-ROTSAKER

Vinter-sallad

1 klyfta vitkål
ca 5 cm purjolök
1 apelsin
1-2 msk honung
½ dl ljummet vatten

Ansa och strimla grönsakerna och apelsinen fint. Blanda honung och vatten, häll över och låt dra en stund.

 

Pumpapuré

En marockansk rätt som används som tillbehör till stek, eller att doppa bröd i.
Ca 4 portioner.

 ca 1 kg pumpa (eller zucchini)
4 msk smör
2 tsk kanel
1 dl honung
salt

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg pumpan i en stor ugnsform.
Täck med folie och baka i 45 minuter. Låt svalna. Skala och skär pumpan i stora bitar.  Ta bort kärnorna.
Smält smöret i en stor kastrull, tillsätt pumpabitarna och låt dem fräsa i några minuter..
Kör i mixer. Häll tillbaka purén i kastrullen. Tillsätt kanel, honung och salt. Blanda väl. Låt svalna.
Purén kan förvaras i kylskåp ca en vecka.

 

Rotsaksgryta

( 4 portioner)

Ca 800 g blandade rotsaker, t.ex
morötter, palsternacka, rotselleri, kålrot, potatis.
1 gul lök
2 msk smör
3-4 msk honung
en aning vatten
1 msk äppelcidervinäger
½ knippa persilja

Skölj, skala eller skrapa och skär rotsakerna i skivor, stavar eller tärningar. Skala löken och dela i klyftor. Smält smöret i en låg vid panna, tillsätt honungen och grönsakerna. Rör om och häll i en bottenskyla vatten. Salta lätt. Sjud under lock i 8-10 minuter. Lyft av locket, öka värmen och låt vätskan ånga bort. Häll över vinäger, skaka pannan. Toppa med persilja och servera till korv, fläsk eller kött.

 

Svampchutney 

1 liter svamp (t ex trattkantarell, ostronskivling, svart trumpet)
2 gula lökar
25 bg smör
2 msk rödvinsvinäger
½ dl vitt vin
salt och peppar
½ dl honung

Skär svamp och lök i ganska grova bitar.
Stek svampen i smör tills vätskan kokat in.
Låt sedan löken fräsa med en stund.
Tillsätt vinägern och vinet.
Smaka av med salt och peppar.
Rör ner honungen och låt stå på svag värme ca 15 minuter.
Servera till rostbiff eller stek

 

Tomatsoppa från grunden

 ca 4 portioner

1 kg tomater, gärna hemodlade, solmogna
1 gul lök
2 msk olivolja
1 tsk grovhackad färsk basilika
1 tsk hackad färsk timjan
1 vitlöksklyfta
12 dl vatten
2 msk kycklingfond, eller grönsaksfond
1½ msk majsstärkelse + 2 msk vatten
honung, salt och peppar

Skala och hacka löken. Flå tomaterna, ta bort kärnhusen och hacka grovt.
Fräs lök och tomater med olivoljan i en rymlig kastrull.
Pressa i en vitlöksklyfta och späd med vatten.
Tillsätt fonden och örtkryddorna.
Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Mixa soppan helt slät.
Koka upp igen och red av med majsstärkelse löst i vatten.
Sjud i 5 minuter. Smaka av med honung, salt och peppar.

Servera med brödkrutonger och färska kryddor.

 

KÖTT OCH FÅGEL

Mexikanska revbensspjäll

( ca 6 portioner)

1,5 kg tjocka revbensspjäll
Kryddblandning
2 msk malen kummin
2 msk nymalen svartpeppar
2 msk chilipulver
4 msk paprika
2 msk oregano
2 msk socker
1 msk salt
1 msk cayennepeppar
Grillolja
½ dl äppelcidervinäger
½ dl citronjuice
½ dl flytande honung
1 msk het sås, t ex sweet chili

Sätt ugnen på 75 grader
Blanda ihop kryddorna
Torka revbensspjället och klappa in kryddorna runtom
Lägg köttet på plåt och stek i ugnen i ca 2 timmar
(Så här långt kan du förbereda dagen innan)
Blanda ingredienserna till grilloljan
(Om honungen är hård går det bra att värma 30 sek i mikron)
Lägg revbensspjället på ett oljat galler
och grilla ett par minuter på varje sida.
Pensla på grilloljan och stäng locket till grillen.
Vänd och pensla flera gånger tills spjället fått grillyta

 

Gyllenstekt kalkon

1 minikalkon, ca 2-3 kg
salt, rosépeppar
saft och rivet skal av en citron
3 msk honung
smör

Sås:
1 shalottenlök
4 msk vinäger
½ tsk rosépeppar
4 dl hönsbuljong
2 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
1 tsk soja
1 msk salt

Krydda kalkonen ut- och invändigt med salt, rosépeppar, citronskal och saft. Lägg den på ett ungssäkert fat. Pensla med smält honung och smör. Stek kalkonen i 175 grader, 30 minuter på var sida, och sist med bröstsidan uppåt. Sammanlagd stektid ca 2 timmar. Kontrollera med en sticka att köttsaften är ofärgad. Svep in kalkonen i aluminiumfolie.

Sås: Skala och hacka löken. Koka lök, vinäger och rosépeppar några minuter. Sila ifrån löken. Vispa ur stekformen med buljong och sila från skyn. Koka ihop skyn med vinägern och grädden några minuter. Red av med mjölet utrört i litet vatten. Smaka av med soja, vinäger, rosépeppar och salt. Skär upp kalkonköttet i skivor. Servera med såsen, kokt potatis och lättkokta grönsaker.

 

 

MEJERIPRODUKTER

Varm getost

4 skivor vitt lantbröd
4 skivor färsk getost
16 st svarta oliver
4 msk honung
blandad grönsallad

Skär bort kanterna på osten och fördela den på brödet. Klicka på litet honung och gratinera smörgåsarna på nedre falsen i ugnen med högsta grillvärme. Servera med oliver och sallad.

 

MJÖL OCH GRYN

Müsli från Bosjöns Bigård                                                                           

Den här müslin brukar jag göra i ordning en stor sats av ungefär en gång i månaden, det blir ca 30 portioner. Den kan varieras inom vissa gränser med olika typer av flingor, frön och torkad frukt. Därför anges också totalmängderna inom varje typ av ingrediens.
Här är det senaste försöket:
3 dl kruskakli
3 dl vetekli
4 dl rågflingor
6 dl havreflingor, stora

Totalt 16 dl, blandas i en stor bunke

1 dl sötmandel
1 dl hasselnötter
1 dl valnötter

Totalt 3 dl nötter, hackas grovt och blandas i

1 dl linfrö
1 dl solrosfrö
1 dl pumpafrö
1 dl boveteflingor
2 dl kokosflingor

Totalt 6 dl frön, blandas ner i bunken.

1 dl brun farin
½ dl rapsolja
1 dl honung
½ dl vatten
Värmes lätt i en kastrull, så honungen smälter, eller använd flytande honung.
Ringla honungsblandningen över grynblandningen, och blanda mycket väl.
Bred ut på två långpannor och rosta i 175 grader i 10 + 10 minuter.
Byt plats på plåtarna efter halva tiden, så det blir jämt rostat.
Låt svalna och rör om så det inte blir klumpar.

½ dl mörka russin
½ dl ljusa russin
1 dl hackade aprikoser (ca 5 st)
1 dl syltad ingefära i fina strimlor (ca 5 st)
Totalt 3 dl torkad frukt/bär.
Det föreslagna kan bytas mot t ex tranbär, blåbär, gojibär, fikon.
Den syltade ingefäran kan bytas mot 1 msk mald ingefära.

Blanda i den hackade frukten och häll müslin i en tät burk

 

 

TILLBEHÖR OCH DIVERSE

God jul-senap

1 dl senapspulver
1 dl vispgrädde
1 msk honung

Strimlat skal och pressad saft av ½ lime, apelsin eller citron.

Rör ihop senapspulver, grädde och honung.
Smaksätt med strimlat skal och saft.
Häll upp i en fin burk och förvara kallt tills den ställs på julbordet.

Den här senapen passar förstås när som helst på året, men gör inte för stor sats,
hållbarheten är enligt datum på gräddkartongen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Välkommen

/binmedpollen.jpg

Välkommen till www.rarabin.nu.

Nyhetsbrev

Vill du veta när det händer något nytt i bigården eller på sidan? Skriv in din e-postadress här nedan så kommer nyhetsbrevet!

Länkar

Flygväder?

klart.se