Mynta

Några av de bästa bifoderväxterna återfinner man i släktet Mentha. Blomningen infaller i allmänhet rätt sent på säsongen. En del kryddväxter med liknande doft kallas också Mynta, och finns därför med på den här sidan. De nedan uppräknade har odlats tidvis här på gården, en del har gett upp, och en del har varit synnerligen livskraftiga och tagit över sina grannar. Myntorna korsar sig lätt med varandra, så det kan hända att de avbildade kan vara korsningar. Blad och blommor används till örtte, kylande och desinficerande omslag mm.

 

Pepparmynta

Mentha x piperita
Är en av de sorter som jag har varit tvungen att köpa nya exemplar av då och då, den växer inte vild i Sverige. Mintdoften är mycket karaktäristisk hos den här myntan, som har en mentholhalt på över 50%. Man känner igen doften från polkagrisar och tandkräm.

 

Grönmynta

Mentha spicata
Blommar i augusti - september med ljuslila blommor i kolv. Hade en gång en egen ruta i den prydliga örtagården, och trivdes bra i många år, men har alltmer fått ge sig för de mer livskraftiga. Används ofta i myntasås.

 

Åkermynta

Mentha arvensis
En ganska liten oansenlig mynta, som växer vilt på ängsmark i hela Sverige. Jag har stött på den ibland när jag klippt gräs eller rensat ogräs, man känner genast igen mintdoften. Några gånger har jag flyttat in några plantor i nån låg rabatt eller slänt, för doftens skull och för att locka pollinerande insekter till rabatten. Den verkar dock trivas bäst i naturlig miljö.

 

Krusmynta

Här finns det inget latinskt namn, eftersom flera olika myntaarter kan ha krusiga blad. Det finns också varianter som har olikfärgade blad, de kan ju vara dekorativa i en rabatt, men brukar inte vara så härdiga.

 

Gråmynta

Mentha longifolia
Redan i plantaffären varnade de för gråmyntans livskraft. För säkerhets skull satte jag plantan i en stor hink med mycket små hål i botten. Det hjälpte några år, men sen hade myntans rötter hittat ut i omgivande rabatt, in under växthusväggen och ut i gräsmattan. Eftersom den här växten älskas av bin, fjärilar och andra insekter fick den fortsätta att bre ut sig. Nu finns det också några stora bestånd på blomsterängen kring kuporna, och i kanten av hallonbuskaget. Doften passar inte så bra till te eller mat, utan den här växten är helt ägnad åt insekternas förnöjelse.

Temynta

Monarda didyma

En populär rabattväxt, här i klarrött och lila, i andra trädgårdar finns vita, rosa, mörkröda, laxrosa. Bladen är starkt aromatiska, till och med nedvissnade plantor avslöjar sig med sin väldoft. Kan användas i matlagning, till te och som snittblomma.

Kattmynta

Nepeta cataria
Den här växten har ursprungligen odlats som medicinalväxt, och kan finnas förvildad. Den är halvmeterhög med blekrosa blommor i juli till september, och ganska välbesökt av insekter. Här dyker det upp enstaka plantor lite varstans i grönsakslandet. De får sitta kvar, eftersom katterna är så förtjusta i dem, det kan bli riktiga kärleksscener ibland. Några kvistar brukar jag torka varje sommar, stoppa in i tygpåsar och lägga på de stolar där jag accepterar kattbesök.

Kungsmynta

Origanum vulgare
Som framgår av det latinska namnet är det här samma kryddväxt som man brukar kalla Oregano, den vanligaste kryddan på pizza. Då ska det helst vara blommor av den vita varianten. Båda finns här, från början var det bara en planta med lila blommor, men den har brett ut sig, och plötsligt var en del plantor vitblommande. Från juli till september brukar de låga buskarna vara översållade med bin.

Välkommen

/binmedpollen.jpg

Välkommen till www.rarabin.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Vill du veta när det händer något nytt i bigården eller på sidan? Skriv in din e-postadress här nedan så kommer nyhetsbrevet!

Länkar

Flygväder?

klart.se