Vivor

Gullviva

Primula veris
Närkes landskapsblomma växer gärna på kalkhaltig mark, där den trivs kan den fröa av sig och bre ut sig till en riktig blomsteräng. Men se upp, även om det finns gott om de vackra blommorna så kan de vara fridlysta. I en del län får de plockas men inte grävas upp, men i Örebro län, Skåne och Halland får de inte ens plockas.
Från början hade vi några få inköpta plantor med klargula gullvivor som kantväxt i en rabatt. Det blev snart fler, runt moderplantan kommer småplantor, och om fröställningen får sitta kvar blir det ännu fler, så snart kantade gullvivorna flera rabatter, och till slut fanns de lite varstans i trädgården.
En röd variant härstammar från min morfars barndomshem i Tångsätter i Askers socken, den har fått leva vidare inom familjen. De är inte lika talrika som de gula, men här och där i blomsterängen tittar det upp ett rödblommigt bestånd.
De klart orangefärgade vivorna måste väl vara en korsning mellan gula och röda, i varje fall har jag aldrig köpt in några orange plantor, de bara fanns där en dag.

Under årens lopp har jag låtit fröställningarna vara kvar tills fröna mognat, och sedan sått ut fröna genast, sparar man dem till våren är det inte mycket grobarhet kvar. I vitsippsbacken, där gräsväxten inte är så stark, trivs de bra, men också i den klippta gräsmattan och i grusgården runt stenpartiet.

Lundviva

Primula elatior Den här vivan finns i Skåne, där den är fridlyst. Den är ganska lik gullvivan, litet större och blekare blommor och längre blomstänglar. Någon gång på 80-talet köpte jag en enda planta som placerades långt från de andra vivorna, för att inte beblanda sig med dem. Men idag växer gullvivorna överallt, och jag är inte längre säker på om det är en renrasig lundviva eller en hybrid som sticker upp litet högre än de omgivande.

Jordviva

Primula vulgaris
Namnet betyder vanlig viva, men det betyder inte att den är vanlig i svensk natur, däremot i Danmark och Norge. Förädlade former och hybrider med de ovannämnda vivorna brukar finnas i en mängd olika färger i mataffären när vårsolen tittar fram. Det brukar bli några exemplar varje vår, de överblommade åker ut i rabatten, och en del överlever till nästa år. De låga, mörkröda har varit härdigast.

Ingen av vivorna är någon särskilt bra dragväxt för bina, det finns litet pollen, men hittills har jag bara observerat humlor i primulablommorna. Så den här vackra blomman tjänar mest till att glädja biodlarens skönhetssinne, men det kan väl vara gott nog.

Välkommen

/binmedpollen.jpg

Välkommen till www.rarabin.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Vill du veta när det händer något nytt i bigården eller på sidan? Skriv in din e-postadress här nedan så kommer nyhetsbrevet!

Länkar

Flygväder?

klart.se