Tulpan

De tulpaner som är mest intressanta för bina är de så kallade botaniska tulpanerna. De blommar tidigt, i mars-april, när det inte finns så många andra blommande växter. De är i allmänhet inte så förädlade som de storväxta tulpaner som blommar fram i maj-juni. Rådjuren verkar föredra de höga tulpanerna, men visst händer det ibland att även de små botaniska in efter husväggen blir avbetade. Under många år har jag beställt lökar från Göteborgs Botaniska Trädgård. I början var det ordning och reda, lökarna sattes i märkta lökkorgar så fort de kom hem, sen grävdes korgarna ner i rabatterna när sommarblommorna gjort sitt, och placeringen ritades in i prydliga kartor. Så småningom försvann både lökkorgar och märkstickor, nu kommer lökväxterna där de själva trivs bäst, ibland i rabatter, ibland under buskar eller en bit ut i gräsmattan. Här är några av de sorter som jag har provat, och som bina brukar hitta fram till:

Bokharatulpan

Tulipa batalinii 'Apricot Jewel'
En liten, låg tulpan som blommar i maj med blommor som är aprikos-orange utvändigt och klargula på insidan. Här har den spritt sig till ett buskage.

Näckrostulpan

Tulipa kaufmanniana 'Stresa'
Blommorna är röda utvändigt med gula kanter, och gula invändigt med gul bas. Ca 25 cm hög och blommar i april.
Tulipa kaufmanniana 'Scarlet Baby'

Påfågelstulpan

Tulipa greigii 'Early Star'
Ca 20 cm hög, med blommor som är citrongula invändigt med rött öga, och utvändigt karminröda med gul kant. Blommar i april-maj. Kommer ursprungligen från Centralasiens stäpper och behöver väldränerad jord.
Tulipa greigii 'Red Riding Hood'
Även känd som 'Rödluvan'. Blommar i april-maj med lysande röda blommor med svart öga. Bladen är strimmiga. Brukar finnas i butikssortimentet om hösten.

Syrentulpan

Tulipa bakeri 'Lilac Wonder'
Stora rosa blommor med gult öga. Härstammar från Kreta. Förökar sig med sidolökar eller frösår sig. Lämnas ifred till bladen dominerar, då planteras de isär.

Violtulpan

Tulipa humilis 'China Coral'
Purpurlia blomma och grågröna blad. Knoppen hänger ner, men den utslagna blomman är upprätt. Växer i naturen på hög höjd och klarar därför den regniga svenska sommaren bättre än de sorter som härstammar från den snustorra stäppen.

Välkommen

/binmedpollen.jpg

Välkommen till www.rarabin.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Vill du veta när det händer något nytt i bigården eller på sidan? Skriv in din e-postadress här nedan så kommer nyhetsbrevet!

Länkar

Flygväder?

klart.se