Salix

 

Vide, sälg, jolster och pil hör alla till släktet Salix. Det finns ett femtiotal olika vildväxande salixarter i Sverige, dessutom en massa förädlade varianter. Det är inte lätt att skilja dem åt, så jag är inte säker på vilka sorter vi har just här på gården. De som förekommer mest här på trakten är i alla fall Jolster (Salix pentandra), Grönvide (Salix phylicifolia), Svartvide (Salix myrsinifolia), Gråvide (Salix cinerea), Ängsvide (Salix starkeana) och Sälg (Salix caprea var.caprea). Den stora busken nära huset som växte till ett tio meter högt träd är troligen en Sälg, den blev farligt hög och risig, och fick lov att tuktas, men den är snart lika hög igen. De flesta av de här uppräknade arterna blommar i april-maj. Den allra tidigaste arten är Spetsbladigt daggvide (Salix daphnoides ssp.acutifolia). Den kan blomma redan i mars. Än så länge finns den bara som ett litet skott här hos oss, men vi hoppas den växer till sig snart.

Det är mycket lätt att föröka salix-arterna med sticklingar. Ta kvistar tidigt på våren, innan knopparna börjat spricka ut. Korta av kvistarna så det är 3-4 knoppar på varje. För att hålla reda på vad som är upp och ner, kan man ta för vana att kapa rakt av i överänden, och snett i underänden. Stick ner kvistarna i krukor med såjord, så att 2 knoppar är över ytan, vattna och sköt om. När de värsta kylan är över kan man ställa ut krukorna. Man kan också förvara de långa kvistarna svalt och fuktigt tills tjälen gått ur jorden och sedan kapa till och sticka ner dem direkt på den tilltänkta växtplatsen. Vill man i stället försöka fröförökning, måste man så fröet direkt då det mognat.

Många salix-arter används vid korgtillverkning. Något sånt har jag ännu inte provat på, däremot tycker jag att videkvistar är utmärkta som stöd i rabatter, det gäller bara att se till att de hamnar med toppen neråt, så de inte slår rot.

För bina är särskilt sälgen värdefull, den ger gott nektardrag och mycket gott pollendrag. Pollenet har utmärkt kvalitet.

 

 

Välkommen

/binmedpollen.jpg

Välkommen till www.rarabin.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Vill du veta när det händer något nytt i bigården eller på sidan? Skriv in din e-postadress här nedan så kommer nyhetsbrevet!

Länkar

Flygväder?

klart.se