Blogg

Fettisdag

12 feb 2018

Nu är det dags igen, att plocka fram receptet på de jättegoda semlorna, med honung både i degen och i mandelmassan. Du hittar det på Recept/Bröd. Nu i vinterkylan passar det kanske att servera dem som HETVÄGG, i en tallrik med varm mjölk.

Vintervila

14 jan 2018

Nu är det inte mycket att göra i bigården. Halkan bakom kuporna har gett sig, men jag har ändå inte brytt mig om att försöka lyssna efter surr. Är något på tok kan man ju ändå inte göra något åt det. Istället ägnar jag mina omsorger åt småfåglarna. Jag inbillar mig att om de får ordentligt med solrosfrön och talgbollar varje dag, så kanske de glömmer bort att knacka på i kuporna.
Inne i stugvärmen passar jag på att sortera mina blomfoton från i somras. Några väldoftande bifoderväxter har jag lagt in under rubriken Mynta. Så småningom blir det bilder och text om andra kryddväxter här i trädgården. Det är så härligt att bläddra bland sommarbilderna och minnas färger och dofter.

Nytt år - nya tag

30 dec 2017

Det är nu dags att summera året. Bina i Bosjön har skött sig bra, förökat sig och dragit in bra med honung. Under hösten har lagret sjunkit snabbt, nu är bara en femtedel av skörden kvar. Andra biodlare har också rapporterat om strykande åtgång, trots att inte förkylningsperioden kommit igång än. På marknader i trakten börjar kilopriset på honungen  sakta närma sig det verkliga värdet på denna utmärkta produkt, och priset på Bosjöhonungen har justerats litet uppåt.

Innan snön lägger sig alltför djup tänkte jag lyssna på hur mina bin mår. Nu var det bara ett par centimeter snö bakom kuporna, men omväxlande regn och frost hade gjort marken glashal. Jag lyckades bara ta mig fram till de två första. Där kunde jag konstatera ett belåtet surrande innan jag fick lov att ge mig för att inte stjälpa både mig själv och kuporna.

Till sist får jag önska alla bivänner, kunder och leverantörer ett

GOTT NYTT ÅR!

 

 

Ombonade bin

7 dec 2017

Så har det äntligen blivit av att se till att bina har det varmt och skönt i vinter. Jag brukar vänta med vinterpackningen tills bina har märkt av kylan och gått i vinterklot. Om de har för varmt inomhus på hösten kan de bli litet oroliga, äta för mycket och göra alltför vidlyftiga utflykter. I söndags var vädret soligt och lugnt, några få plusgrader, behaglig arbetstemperatur och bara ett enda bi som vågade utomhus.

Nu var det dags för årets sista behandling mot varroa. Eftersom jag vill undvika kemikalier om det är möjligt, har jag slopat oxalsyran i höst. I stället pudrar jag bina med florsocker. Fungerar det verkligen? undrar kanske någon. Jodå, om man gör det i rätt tid. Nu när alla yngel är utkrupna måste varroan klänga sig fast på bina. De har små sugfötter, ungefär som flugorna, men inte så effektiva. Så när bina blir inmjölade tappar åtminstone hälften av kvalstren taget. Det här är andra gången i höst som jag behandlar, jag har lagt in varroagaller, och antalet som trillat ner har minskat.

Bina verkar inte bry sig om mitt besök. Plastbit, täckbräder och tomlåda kommer på plats igen. Nu först läggs isoleringen på; en papperskasse fylld med torra ormbunkar. En solig dag i oktober skördade jag örnbräken till både bikupor och äpplekorgar, det är ett utmärkt material som motverkar mögel.

Om vintern blir hård och temperaturen kryper neråt minus 25 kan det nog bli svårt att hålla värmen inne i kuporna, det är bara 20 mm trä mellan ute och inne. Till tre av kuporna finns isolerade plåthuvar, de övriga klär jag in med svart papp, det borde dämpa kylan något.

När jag trodde allt var klart råkade jag kasta en blick på flustren. Vid ett par av kuporna hade någon, troligen en mes, roat sig med att locka ut bin och smörja kråset. Här borde jag sätta upp kycklingnät framför, vet bara inte hur jag ska få fast det.

Första advent

30 nov 2017

På söndag är det första advent. Det kan vi fira med glögg och pepparkakor. Allra bäst blir det förstås om honung ingår. Titta på RECEPT/Julrecept, där finns flera bra förslag för den som vill fira en Gammeldags Jul. Trevlig Helg!

 

Sen svampskörd

12 nov 2017

Igår förmiddag kom vintern med ett ihållande snöfall. Det började bli vitt på marken, och det verkade definitivt för sent att skörda de svarta trumpeterna som jag såg ute i backen häromdagen. Men så slog det om till regn, och därefter uppklarnande och en klar kall natt. Idag på förmiddagen var förhållandena idealiska för skörd. Det var bara att lyfta upp de svarta buketterna och putsa bort det nedersta av foten med svampkniven. Sen hamnade en del av svampen direkt i frysen, en del smulades sönder och las på tork. En liter av smulorna fick bli svampchutney, den innehåller honung och finns på RECEPT, bland Grönsaker. Prova det gärna!
På onsdag träffas biodlarna på årsmöte i Ervalla. Utöver de vanliga årsmötesärendena kommer vi nog att göra upp planer för deltagandet i julmarknaden i Frövifors helgen 25-26 november. Det är då vi kan träffa flera tusen besökare och berätta om våra bin. Det här är första gången som föreningen kan sälja av sin egen honung.

Halloween-pumpa

1 nov 2017

Blev det kanske nån pumpa kvar efter Halloween igår? Då kanske det passar att anrätta den efter receptet Pumpapuré, som du hittar på RECEPT/Grönsaker Har alla pumpor gått åt går det lika bra med Zucchini (sqash).

Tomatskörden tillagad

30 okt 2017

Ett nytt recept har just kommit in under rubriken Grönsaker, pröva det gärna.
Tomatsoppa från grunden har jag kallat anrättningen, men i receptet berättas inte hela sanningen. För att åstadkomma denna goda soppa började jag redan i mars med att plocka fram alla mina sparade tomatfrön och pilla ner fyra-fem i varje kruka. När plantorna växt till sig skolades de om i mjölkkartonger och fyllde snart hela söderfönstret. Våren var sen, men i början av maj fick några plantor flytta över i hinkar och komma ut på verandan. Vintern kom tillbaka med sju minusgrader om nätterna, och hinkarna åkte ut och in morgon och kväll nån vecka. Så småningom kom värmen, och plantorna mådde bra både på verandan och mot lagårdsväggen. Arton olika sorter blev det, som tur var klarade tomaterna pollineringen på egen hand, för bina var inte alls intresserade. När det började bli risk för nattfrost klipptes de halvmogna klasarna av och hamnade i skålar och pytsar inomhus för eftermogning. Det blir förstås inte samma härliga arom som när man plockar direkt från kvisten, men det är ändå nåt visst med egen skörd.

Biodlare träffas

15 okt 2017

Nu har kallelsen kommit till höstträffen i Ervalla Hembygdsgård. Det blir på onsdag 18.30.

Vi kan lämna in vår honung för bedömning, så jag ska leta på en burk av den godaste.

Kanske nån av mina kollegor har med sig ramar som jag kan ta med till Töreboda när jag hämtar mina, som redan är färdiga.

Så har jag plockat fram mina anteckningar och fört in resultatet i årsrapporten, som ska lämnas in nu.  Det blev betydligt bättre än förra året, kanske det till och med kan bli ett litet plus i år.  Vår ordförande tycker att mötet ska diskutera ekonomin i biodling. Det är en viss risk med sånt - om man är noga med att ta med både inkomster och utgifter kan man hamna nära eller under noll. Det kan få en del att ge opp.

Men på plussidan kan man förstås lägga alla trevliga stunder man tillbringat med sina bin. Senast idag, när jag tog en vända i trädgården, blev jag livligt uppvaktad av ett glatt surrande bi, som tydligen tyckte att jag var det absolut sötaste i hela trakten.

Ska bli trevligt att få surra vidare på onsdag.

Säsongsavslutning

15 okt 2017

Sista skörden för i år plockade jag in mellan 29 augusti och 7 september. Jag börjar ju komma till åren, och orkar inte köra så hårda dagsverken, det blir en kupa på förmiddagen och en på eftermiddagen som får besök. Sen ville jag vänta med skörd och invintring tills de flesta ynglen krupit ut, ungdrottningarna brukar hålla igång långt in i september.

Den här sena honungen blev inte så ljus som  sommarhonungen, troligen har bina hittat tillbaka till kryddväxterna i trädgården. Litet segflytande ljunghonung satt kvar i ramarna efter slungning, den fick gå med bland det andra sedan jag lirkat ut den.  Just nu finns fast honung av fyra smaker, och några flaskor flytande septemberhonung.

Så fort honungen var urplockad, fick bina sitt vinterfoder.  Det var fortfarande varmt ute, och bina drog in fodret bra. Samtidigt höll jag på och slungade och tappade på burkar. Ett tag tyckte jag att det var honungskladd och sockerkladd överallt, alla redskap, dörrhandtag, köksspisen, bilen, mina kläder, skorna, golvet, ja allt kändes klibbigt att ta i. I mitten av september var äntligen kladdgörat klart, jag kunde röja upp, sätta på etiketter och sortera ramarna.

Nu kunde jag pusta ut och ägna mig åt den försummade trädgården. Medan jag hade fullt upp med att skörda tomater och äpplen, och se till att lökar kom i jorden och krukväxter in i värmen, såg jag en del bin som var ute på nöjesflygning. De har ju ramarna fulla med mat nu, men tydligen är det som finns i blommorna litet godare.

Brakvedshonung

28 aug 2017

Idag tog jag en promenad ner till sjön för att ta några foton av mogna och halvmogna brakvedsbär. Då förstod jag varifrån bina hämtat sin nektar under denna torra sommar. Brakvedsbuskarna längs strandkanten var översållade av klasar med svarta bär, stora som svarta vinbär. Dessutom röda och gröna bär, blommor och blomknoppar. Strax hörde jag också binas ivriga surrande i de pyttesmå blommorna. Här var alltså förklaringen till varför inga bin synts till i trädgården. Mina påståenden om att de stora mängderna av nästan färglös, lättrinnande honung kunde komma från vitklöver, gurkört eller bladhonung får jag nog ta tillbaka. Brakvedsbuskagen är nog förklaringen till att jag fått bra skörd, medan andra biodlare i trakten klagar över dålig skörd. Draget är inte slut än, men nu börjar det bli hög tid att invintra. Jag har väntat i det längsta för att få litet av den goda myntahonungen, men det verkar som om bina struntar i kryddlandet i år. Så om några dagar får de nöja sig med sockervatten.

Honungens dag

14 aug 2017

På söndag den 20 juli firas honungens dag över hela Sverige. I Ervalla träffas biodlarna för att jämföra sin honungsskörd, smaka av och diskutera hur säsongen varit. Jag tänker ta med smakprov av min konstiga julihonung, så får jag kanske höra om det är fler som har fått något liknande. Jag misstänker att det är någon slags bladhonung, för det syntes inga bin i trädgårn under hela juli, trots att det fanns både vitklöver och en massa rabattblommor. Den flytande honungen såg ut som sockerlag, och nu när den stelnat är den nästan vit. Det finns inga rapsodlingar i närheten, och det har tagit flera veckor för honungen att stelna, trots att jag har ympat den med mogen honung. I början av augusti var bina tillbaka i trädgården, nu har de hittat både rabatter och tistlar, och de nyskördade ramarna har en ljuvlig doft.
Klockan tre på söndag träffas vi vid Hembygdsgården, hoppas att det kommer många, både biodlare och honungsälskare.

Flytande honung

21 jul 2017

Nu har det kommit en ny sort på hyllan i honungsboden. Jag trodde att det jag slungade nu skulle bli en ny sats av Primörhonung, men där räknade jag fel. Trots att ramarna inte var helt täckta har bina lyckats få ner vattenhalten till 18-19 procent, och då trivs inte de nyttiga bakterierna längre. Så det här är vanlig flytande honung, som förhoppningsvis inte jäser om den blir stående länge. Den är ovanligt ljus och mild i smaken. Borde passa bra till jordgubbarna.

Kakhonung

19 jul 2017

Vid familjedagen förra veckan fick jag en del beställningar på kakhonung. Idag har jag tagit ur en del ramar ur skattlådorna på tre kupor, och i morgon fortsätter jag med resten. Det blev många fina, jämnt utbyggda ramar, som passar till kakhonung. Till och med fler än de beställda. Så nu hoppas jag att de som gillar kakhonung hör av sig snart, det är ju inte bra om ramarna blir stående för länge, så honungen stelnar i kakorna. Det mesta är nog hallonhonung, kanske en del vitklöver och blågull. Jag har slungat en del, och den honung som strömmar ut ur slungan är mycket ljus, ser ut som vatten, men är betydligt sötare, och har en vattenhalt under 20 procent.

Svärm

16 jul 2017

Igår, när jag just avnjöt mitt förmiddagskaffe på verandan, fick jag höra ett starkt surr från blomsterängen där bikuporna står. Kaffet fick kallna, och jag rusade iväg till kuporna. Av erfarenheten har jag lärt mig att inte först springa och hämta skyddskläder och svärmlåda. Det gäller att ha ögonkontakt med svärmen, och se i vilket buskage den gömmer sig. När den väl satt sig blir det genast tystare, och det kan vara väldigt svårt att lokalisera svärmen. Nu hann jag precis se att den försvann in i en tät, risig caraganabuske. På ganska lagom höjd, två till tre meter bredde bina ut sig längs stammen. I det läget kan de bli sittande flera timmar, de skickar ut spanare för att se om det finns någon lämplig skorsten att slå ner i, eller ännu bättre en väl inbodd men tom bikupa. Nu hade jag god tid att plocka fram min svärmlåda, en åttaramars helsvealåda med nätbotten, bitömmarbotten som lock, och spännband. Tänkte också prova min svärmfångare som jag köpte för några år sen men inte använt än. Det är en stor näthåv på en stång och med sinnrikt lock som kan stängas nerifrån marken. Den hade nog fungerat om det inte varit för alla grenar och kvistar på busken. I stället fick jag ösa ner bina med en båtskopa fasttejpad på en lång ribba, och sen borsta resten med biborsten fastsatt på en ribba. En del bin kom i lådan medan andra samlades i en klunga på marken, och irriterande många envisades med att flyga upp i busken igen. Svärmlådan var försedd med ramar med mellanväggar, och tillräckligt stor (27 liter) för att bina skulle acceptera den som bostad, men ändå blev det ingen riktig fart på inmarschen. Jag misstänkte att visen inte kommit in i kupan, utan gömde sig i gräset, och när det mörknade fick jag ge upp.
Tidigt i morse var alla bin borta ur busken och ur gräset, och lådan kändes tung. Men det visade sig att hälften av bina satt under lådan, den är nämligen försedd med fötter, för att bina ska få luft genom nätet. Där satt också drottningen, när hon hade kommit in i lådan gick bina snällt efter, och snart kunde lådan flyttas och svärmen föras över till sin nya bostad.

← Äldre inlägg

Välkommen

/binmedpollen.jpg

Välkommen till www.rarabin.nu.

Nyhetsbrev

Vill du veta när det händer något nytt i bigården eller på sidan? Skriv in din e-postadress här nedan så kommer nyhetsbrevet!

Länkar

Flygväder?

klart.se