Gullris

Gullris

Solidago virgaúrea

Det vanliga svenska gullriset finns i hela Skandinavien, i blandskog och på torra backar. Här växer det litet varstans i den vilda delen av trädgården, och försöker gärna etablera sig i grusplanen. Enstaka plantor kan börja blomma redan i slutet av juli, sedan kommer de efterhand under hela hösten. Den här växten brukar man inte hitta i plantskolan, utan man får leta frön eller plantor i naturen. De lysande gula blommorna är ganska livligt besökta av humlor och bin. Pollenfärgen är ljusbrun.

Kanadensiskt gullris

Solidago canadensis
och

Höstgullris

Solidago gigantea

är två arter som inte är så lätta att se skillnad på. Båda härstammar från Nordamerika, odlas som trädgårdsväxter och förvildar sig ofta. Det finns också en del hybrider. Enligt floran ska både stjälk och blad vara håriga på det kanadensiska gullriset, men jag hittar inte endaste fjun på mina plantor. Så jag gissar att det är höstgullris, eller någon hybrid. En planta börjar blomma flera veckor före de andra, och ser rätt skräpig ut när de andra slår ut. Den sena sorten är bra som snittblomma, och är en bra biblomma när det mesta i rabatterna är överblommat

Välkommen

/binmedpollen.jpg

Välkommen till www.rarabin.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Vill du veta när det händer något nytt i bigården eller på sidan? Skriv in din e-postadress här nedan så kommer nyhetsbrevet!

Länkar

Flygväder?

klart.se