Aprilväder i påsk

Påsken inleddes med soligt och vackert väder. Det var härligt att gå runt i rabatterna och upptäcka alla nya blommor som visat sig, och lyssna på de flitiga bina. Jag hann få undan mycket av det vissna som jag tidigare lämnat som skydd för ömtåliga blommor. En titt i kuporna visade att det finns en del vinterfoder kvar, och ganska mycket nyindragen nektar.

I år har bina hittat till blåsipporna, tidigare år har de visst inte förstått att de måste svänga runt bakom stugknuten. De helblå krokusarna är populärast bland bina, men så här års duger nästan allt.

Julrosorna är en hybridsort i färger från vitt till mörkrött. Om fröställningarna får sitta kvar kommer det massvis med nya små plantor. Här intill huset får de vara ifred, men längre ner i trädgården blir de avbetade av rådjuren.
Irisen ´Polar Ice´ är nästan en decimeter tvärs över, och lyser verkligen upp rabatten, men är tydligen inte i binas smak.
De allra första blåstjärnorna har kommit fram i lä mot söderväggen. Fler kommer att dyka upp överallt i gräsmattan inom ett par veckor.

På åkern betar ett tranpar. Det ska bli spännande att se om de tänker sätta bo och få ungar. Det har hänt förr. Då är det bara en i taget som betar.
Påskafton hade stackmyrorna vaknat. Som tur är har de långt till kuporna. Om de upptäcker binas söta förråd får jag vara snabb med att lura bort dem. Det brukar fungera att bjuda dem på strösocker i närheten av stacken, när de har ätit upp det brukar de ha glömt kuporna.
Årets första humla dök upp på påskafton. Idag var det en på verandan igen, troligen inlockad av påskliljorna på bordet. Den släpptes ut i kylan igen.

Påskdagen började soligt, men avslutades med ett förfärligt blåsväder. Taket blåste av från fågelstugan, men bikuporna klarade sig, de står i lä av huset. Idag på annandagen gjorde vintern ett tillfälligt återbesök, det är sånt man får vara beredd på i april.

5 Apr 2021

Välkommen

/binmedpollen.jpg

Välkommen till www.rarabin.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Vill du veta när det händer något nytt i bigården eller på sidan? Skriv in din e-postadress här nedan så kommer nyhetsbrevet!

Länkar

Flygväder?

klart.se