Julhälsning från Bigården

Till alla mina honungskunder och andra vänner och bekanta vill jag önska

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

Det gångna året har varit annorlunda, och för många väldigt tungt. Här uppe i skogen har det mesta rullat på som vanligt. Bina och jag har hållit oss hyfsat friska, och skörden blev riktigt bra. En del av stamkunderna har hittat hit trots att jag var utan honung förra säsongen. Eftersom marknaderna blivit inställda finns det fortfarande en del honung på lager i den renoverade honungsboden.
Hösten har varit mild, men med tunga moln som fått bina att stanna inomhus. Igår den 19 december syntes solen en stund mitt på dagen. Det var över 7 grader varmt, och jag passade på att hälsa på mina små vänner. En del var ute och spanade efter ätbart, men än så är det långt till vår.

Redan till första advent byggde jag upp årets pepparkaksby. I mitten, där det faktiskt snöat, ligger den gamla gården med uthus, hundkoja och dass, pepparkaksfamiljen och husdjuren. Nytt för året är fågeltornet intill sjön med de blanka fiskarna. Söder om sjön strålar solen över exotiska djur och växter. Norrut i skogen bor de vilda djuren, tomten och de hiskliga trollen.

Enligt receptet Julpepparkakor ska det vara extra mjöl till pepparkakshus, men det tog jag inte i år. Resultatet blev ändå som vanligt, snett och vint. Huvudsaken är väl att man har kul. Degen räckte också till rätt många vanliga kakor, och vid sista utbaket blir det "Pratmakare", det är mellanrummen som man kan provsmaka och diskutera om vad de föreställer. En annan variant av "inget får förfaras" är "hålkakan". Redan har det mesta gått åt, så snart får jag börja gallra i julbyn. Mördegskakor hör också till min jultradition, i år blev det en mindre sats än vanligt, fyra sorter av samma deg.

20 Dec 2020

Välkommen

/binmedpollen.jpg

Välkommen till www.rarabin.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Vill du veta när det händer något nytt i bigården eller på sidan? Skriv in din e-postadress här nedan så kommer nyhetsbrevet!

Länkar

Flygväder?

klart.se