Semlor till kaffet

Nu är det dags igen att frossa på semlor. Jag blev påmind igår, och fick brått att baka. Bland mina honungsrecept bläddrade jag fram semlor, och valde variant 2, till småsemlor. Någon färsk jäst hade jag förstås inte hemma, men det går ju lika bra med torrjäst, men ingrediensernas tas i en annan ordning. Började alltså med smöret, som ska vara rumsvarmt, och sen honungen, som jag också ljummade litet. Sen skulle mjölet blandas med de andra torra ingredienserna. Då upptäckte jag att det bara fanns 7 dl vetemjöl kvar i påsen. Som nödlösning fick det duga att skarva med 3 dl Mjöl med vete och rotfrukter. Det blev 8 stora och 8 små semlebullar, riktigt goda. En del anser att fastlagsbullar bara ska ätas under fastlagen, dvs söndag, måndag, tisdag den här veckan, men jag tror jag gör som jag brukar, lägger hälften i frysen och tar upp litet i taget.
Tänk, för ett år sen, den 19 februari, skrev jag en blogg och berättade om utslagna vårblommor. Nu är det helt annorlunda. Det har varit minus 18 grader flera nätter i rad, och till och med julrosorna ser ledsna ut. Men soliga dagar har det börjat droppa från taken på södersidan, och de första bina vågade ut för en vecka sedan. Först syns litet fläckar på snön närmast kupan, ett par dar senare hittar man bin 20-30 meter bort. Jag har lyssnat med stetoskopet, det surrar i tre av kuporna, men i den fjärde är det oroväckande tyst. Det samhället betedde sig litet konstigt i höstas, de hängde utanpå kupan i mitten av oktober, jag har aldrig sett något sånt förr. Det är inget att göra åt saken så här års, bara att vänta tills det blir varmt och skönt ute.
Under tiden får man väl ta en semla till.

16 Feb 2021

Välkommen

/binmedpollen.jpg

Välkommen till www.rarabin.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Vill du veta när det händer något nytt i bigården eller på sidan? Skriv in din e-postadress här nedan så kommer nyhetsbrevet!

Länkar

Flygväder?

klart.se