Varroabehandling

Det hann bli december innan jag äntligen kunde behandla mina bin med oxalsyra. I oktober och början av november var det alldeles för varmt, man måste ju passa på när bina håller sig inomhus. Sen blev det alldeles för kallt, ända ner till minus femton grader. Men i lördags var några plusgrader och lugnt, och jag vågade lyfta på taken. Fyra lugna, fina samhällen, i ett satt bina baktill, i två satt de framtill och i det fjärde hade de krupit ner på bottenvåningen. Det var enkelt att droppa på lagom mycket oxalsyra i kakgatorna. Men så var det "mördarbina" i sista kupan! Där hjälpte det inte att jag tog på anorak och handskar, de ville inte släppa in mig. De fick lugna sig en stund medan jag blandade till ljummet honungsvatten. Sedan alla bin fått en smakportion var de plötsligt hur snälla som helst, och jag kunde genomföra behandlingen.
Nu hoppas jag att bina överlever vintern och är någorlunda varroafria till våren. Sedan varroan dök upp här 2004 har jag inte behövt använda apistan, det har räckt med organiska syror och drönarutskärning, och apiguard förra säsongen. Ska nog försöka få tag på VSH-bin nästa säsong.
Nu när utearbetet är avklarat är det dags att plocka fram julrecepten och börja med julbaket och julgotterna.

5 Dec 2018

Välkommen

/binmedpollen.jpg

Välkommen till www.rarabin.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Vill du veta när det händer något nytt i bigården eller på sidan? Skriv in din e-postadress här nedan så kommer nyhetsbrevet!

Länkar

Flygväder?

klart.se