Tyst vår

Den här våren har det inte hörts mycket bisurr i trädgården. När det blev tillräckligt varmt för vårundersökning i början av april visade det sig att fyra samhällen dött under vårvintern. Så det blev att städa undan lådor, ramar och döda bin. Det enda kvarvarande samhället hade en liten ynklig drottning som bara värpte nåt tjog ägg om dan. Kring påsk var det sommarvärme, några få bin var ute, men vågade sig bara till plommonbuskarna intill kupan. Päronträdets lägsta grenar kunde jag pollinera själv. Äppleträden på söderslänten gav allt i höstas, och orkade bara åstadkomma enstaka blommor i vår. Norr om huset var det normal blomning, men inga bin och bara några enstaka humlor. Tur att humlorna är så ihärdiga och tåliga, och att det varit några fina flygdagar för fjärilar.

Nu har de flesta träden och buskarna blommat över, bara några sena rönnar och hängsyren återstår. Eftersom maj var kylig blev den efterlängtade tiden mellan hägg och syren ovanligt lång i år. Efter mycket funderande har jag till slut bestämt mig för att göra ett nytt försök med biodling, och har beställt två bisamhällen lagom till hallonblomningen.

2 Jun 2019

Välkommen

/binmedpollen.jpg

Välkommen till www.rarabin.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Vill du veta när det händer något nytt i bigården eller på sidan? Skriv in din e-postadress här nedan så kommer nyhetsbrevet!

Länkar

Flygväder?

klart.se