Tidig vår
Under vintern kan biodlaren ta en välbehövlig semester. Sedan jag behandlade med oxalsyra den första december har det inte varit några akuta sysslor i bigården. Det finns förstås en del utrustning som skulle behöva ses över, men temperaturen i verkstaden lockar inte.
Bättre då att stanna inne i stugvärmen med läsning om bin. Till exempel Handbok i Naturlig Biodling. Den är skriven av biodlaren Peter Schneider Vingesköld, och med vackra bilder av Anette Dieng, utgiven av Natur och Kultur. Här finns mycket som jag känner igen från min egen biodling, och mycket om hur bin och människor interagerar. En annan bok med bin i huvudrollen är Coffin Road av Peter May. Samma titel både på svenska och engelska. Det är egentligen en deckare, och särskilt intressant om man vet litet om biodling.
Nu börjar det att bli spännande att se om bina har klarat vintern. Det har ju inte varit några extremtemperaturer, som mest minus 18 grader några nätter, och de senaste veckorna har det varit onormalt milt. Kring nyår, innan det blev så mycket snö att pulsa i, var jag ute och lyssnade i kuporna, och hörde ett belåtet surr i två kupor, litet irriterat i en.
Efter flera rejäla snöfall nådde drivorna ovanför flusteröppningarna. Enligt läroböckerna måste man då ge sig ut och skotta, men jag brukar ta det lugnt. Så länge snön är kall och lätt är det ingen fara, det bildas en ventilationskanal av luftströmmen från kupan.
Nu under vintern passar jag på att göra slut på förrådet av drönarvax i frysen. Under försommaren skar jag ur drönarceller fulla med varroa varje vecka, nu är det dags att glädja småfåglarna med litet färskmat.
Igår var det vår i luften. Solsken, lugnt och plusgrader. Vid en vända genom trädgården upptäcktes de första vårblommorna. Kuporna inspekterades. Det surrade i två av kuporna, men inga bin i luften. Jag rakade ut en del döda bin, men måste nog bända bort musbottnen för att få riktigt rent. Det får bli på söndag, då utlovas riktigt varmt.