Svärm

Igår, när jag just avnjöt mitt förmiddagskaffe på verandan, fick jag höra ett starkt surr från blomsterängen där bikuporna står. Kaffet fick kallna, och jag rusade iväg till kuporna. Av erfarenheten har jag lärt mig att inte först springa och hämta skyddskläder och svärmlåda. Det gäller att ha ögonkontakt med svärmen, och se i vilket buskage den gömmer sig. När den väl satt sig blir det genast tystare, och det kan vara väldigt svårt att lokalisera svärmen. Nu hann jag precis se att den försvann in i en tät, risig caraganabuske. På ganska lagom höjd, två till tre meter bredde bina ut sig längs stammen. I det läget kan de bli sittande flera timmar, de skickar ut spanare för att se om det finns någon lämplig skorsten att slå ner i, eller ännu bättre en väl inbodd men tom bikupa. Nu hade jag god tid att plocka fram min svärmlåda, en åttaramars helsvealåda med nätbotten, bitömmarbotten som lock, och spännband. Tänkte också prova min svärmfångare som jag köpte för några år sen men inte använt än. Det är en stor näthåv på en stång och med sinnrikt lock som kan stängas nerifrån marken. Den hade nog fungerat om det inte varit för alla grenar och kvistar på busken. I stället fick jag ösa ner bina med en båtskopa fasttejpad på en lång ribba, och sen borsta resten med biborsten fastsatt på en ribba. En del bin kom i lådan medan andra samlades i en klunga på marken, och irriterande många envisades med att flyga upp i busken igen. Svärmlådan var försedd med ramar med mellanväggar, och tillräckligt stor (27 liter) för att bina skulle acceptera den som bostad, men ändå blev det ingen riktig fart på inmarschen. Jag misstänkte att visen inte kommit in i kupan, utan gömde sig i gräset, och när det mörknade fick jag ge upp.
Tidigt i morse var alla bin borta ur busken och ur gräset, och lådan kändes tung. Men det visade sig att hälften av bina satt under lådan, den är nämligen försedd med fötter, för att bina ska få luft genom nätet. Där satt också drottningen, när hon hade kommit in i lådan gick bina snällt efter, och snart kunde lådan flyttas och svärmen föras över till sin nya bostad.

16 Jul 2017

Välkommen

/binmedpollen.jpg

Välkommen till www.rarabin.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Vill du veta när det händer något nytt i bigården eller på sidan? Skriv in din e-postadress här nedan så kommer nyhetsbrevet!

Länkar

Flygväder?

klart.se