Sen vår

Redan elfte mars, och inget töväder än. Nu börjar jag bli litet orolig för hur bina ska klara den här långa vintern. De har ju varit inomhus sedan i oktober, och behöver komma ut och tömma tarmen. SMHI har lovat sol och dagsmeja flera gånger, men här har molnen hängt kvar. I torsdags var det nära noll, och en reva i molnen, då var det litet aktivitet framför ett par kupor, så pass att snön antog en gulaktig ton närmast flustren. Sen kom kylan och snön tillbaka, men nu borde det väl ändå vara dags för vår. Bland mina foton från tidigare år finns massor av vårblommor och bin i mitten på mars.

När snön vräker ner brukar en del biodlare komma med goda råd om att se till att inte flusteröppningarna täcks igen. Här blir snödjupet sällan mer än ett par decimeter, men för några år sedan gick snön jäms med kuptaken. Då kämpade jag mig fram till kuporna för att bistå mina bin. Men se, de hade redan fixat det. Den varma luftströmmen från kupans inre hade tinat bort tillräckligt av snön, så att inte bina riskerade att kvävas. Om det blir omväxlande snö, regn och kyla kan det möjligen bli kritiskt med skare framför flustren.

Endera dagen kommer väl sol och värme, och bina strömmar ut. Därför ska jag se till att marken närmast kuporna blir snöfri så snart som möjligt. Att skotta hela "blomsterängen" blir nog för jobbigt, i stället ser jag till att smutsa ner snön med aska, sågspån och annat skräp.

11 Mar 2018

Välkommen

/binmedpollen.jpg

Välkommen till www.rarabin.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Vill du veta när det händer något nytt i bigården eller på sidan? Skriv in din e-postadress här nedan så kommer nyhetsbrevet!

Länkar

Flygväder?

klart.se