Semester i plommonsnåret
Så här års brukar plommonbuskarna vara översållade med nyutslagna blommor fulla med bin. Men i år tycks plommonen ha tagit ett sabbatsår. tre ynka blommor har jag räknat till i hela buskaget. Varken gula eller mörkröda plommon kommer det att bli i år. De senaste tjugo åren har buskarna dignat av bär om hösten, så det är kanske dags för en liten vilopaus. Gråpäronträdet tycks också bara frambringa nån enstaka blomma i år. Det brukar annars vara översållat av blom, men bara ge något enstaka päron. Också det lilla krikonträdet blommar i år, det händer inte så ofta. En del äpplesorter vilar, men i Gravensteiner, Oranie och Sävstaholm är det fullt av knoppar. Så sent som den 29 april var Trädgårdsföreningens beskärningskurs här och snyggade till träden, så nu är de precis lagom glesa för att äpplena ska bli stora och fina.
Bina ägnar sig just nu åt maskrosorna. De har haft en fin vecka med högsommarvärme, nu är det åter mer normal vårtemperatur. Det börjar bli rätt torrt i markerna, så jag får nog se till att det står och droppar litet från sjövattenkranen.
Vårundersökningen brukar man ju göra i april, men i år var det alldeles för dåligt väder för att öppna kuporna då. Först den femte maj var det dags för genomgång. I kupa nr 1 var det full fart, 6-7 ramar med täckt och öppet yngel. Den omärkta ungdrottningen från ifjol fick en blå prick för årtalet, och en vit prick för att synas ordentligt. Den här ska jag försöka få avkomma efter, hon har bra anlag. Drottningen i kupa nr 2 har samma härstamning, men ligger ett steg efter när det gäller yngelsättning. De här bina får nog ägna sig åt honungsproduktion. Samhälle nr 3 gav upp redan i början av april, de hade blivit alltför få för att hålla liv i drottningen. Nr 4 har haft utsot och förlorat många bin, kanske också drottningen. I kupa nr 5 fanns yngel och en drottning som jag märkte. Det fanns också en massa griniga bin, så här tänker jag försöka byta ut drottningen så snart det går.