Säsongsavslutning

Sista skörden för i år plockade jag in mellan 29 augusti och 7 september. Jag börjar ju komma till åren, och orkar inte köra så hårda dagsverken, det blir en kupa på förmiddagen och en på eftermiddagen som får besök. Sen ville jag vänta med skörd och invintring tills de flesta ynglen krupit ut, ungdrottningarna brukar hålla igång långt in i september.

Den här sena honungen blev inte så ljus som  sommarhonungen, troligen har bina hittat tillbaka till kryddväxterna i trädgården. Litet segflytande ljunghonung satt kvar i ramarna efter slungning, den fick gå med bland det andra sedan jag lirkat ut den.  Just nu finns fast honung av fyra smaker, och några flaskor flytande septemberhonung.

Så fort honungen var urplockad, fick bina sitt vinterfoder.  Det var fortfarande varmt ute, och bina drog in fodret bra. Samtidigt höll jag på och slungade och tappade på burkar. Ett tag tyckte jag att det var honungskladd och sockerkladd överallt, alla redskap, dörrhandtag, köksspisen, bilen, mina kläder, skorna, golvet, ja allt kändes klibbigt att ta i. I mitten av september var äntligen kladdgörat klart, jag kunde röja upp, sätta på etiketter och sortera ramarna.

Nu kunde jag pusta ut och ägna mig åt den försummade trädgården. Medan jag hade fullt upp med att skörda tomater och äpplen, och se till att lökar kom i jorden och krukväxter in i värmen, såg jag en del bin som var ute på nöjesflygning. De har ju ramarna fulla med mat nu, men tydligen är det som finns i blommorna litet godare.

15 Oct 2017

Välkommen

/binmedpollen.jpg

Välkommen till www.rarabin.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Vill du veta när det händer något nytt i bigården eller på sidan? Skriv in din e-postadress här nedan så kommer nyhetsbrevet!

Länkar

Flygväder?

klart.se