Höst i bigården

Efter en sommar med rekordvärme och höstmånader med sommarvärme kom så en november då temperaturen fortfarande kan gå upp till tio grader om dagen, och nästan lika mycket på natten. Man behöver bara ana solen genom diset för att bina ska ge sig ut på en sen flygtur. Är det ren nöjesflygning, eller kan de hitta något i de kvarvarande blommorna? På trädan blommar fortfarande enstaka baldersbrå, och i rabatterna hittar man kärleksört, violer och plister. En ensam rapsblomma lockar under fågelstugan, men inga bin har hittat dit. Igår, när jag var till Töreboda för att hämta mina rengjorda ramar, kunde jag se hela fält lysas upp av baldersbrå och raps.

Nu börjar säsongen vara över i bigården. I förrgår smälte jag ner avtäckningsvaxet i saftmajan och städade av i boden, och det finns bara några få honungsburkar kvar att sälja. På onsdag är det årsmöte i biodlarföreningen i Ervalla, och nästa helg säljer föreningen honung på julmarknaden i Frövifors.

Till sist, när vädret har blivit så ruggigt att inte bina flyger ut, ska jag avsluta biåret med att göra en oxalsyrebehandling på mina bin. Sen är det bara att vänta och hoppas att alla fem samhällena överlever till våren.

 

15 Nov 2018

Välkommen

/binmedpollen.jpg

Välkommen till www.rarabin.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Vill du veta när det händer något nytt i bigården eller på sidan? Skriv in din e-postadress här nedan så kommer nyhetsbrevet!

Länkar

Flygväder?

klart.se