Ervalla biodlare

Ikväll har jag varit på årets första biodlarmöte. Det var fullt kring bordet när vår nye ordförande Bram Corthals öppnade mötet. Det var några gamla medlemmar, några som gått förra årets kurs och en som hittat till vår förening för första gången. Kent berättade om den bikupevåg som finns installerad under en av kuporna i infobigården. Han visade diagram över kupans viktförändring, luftfuktighet, temperatur inne i kupan och utomhus. Eftersom det varit över 5 grader varmt idag har bina varit ute på rensningsflykt, och på kvällen hade samhället gjort sig av med något hekto. Sedan mätningen startade i augusti har vikten gått ner ungefär tre kilo. Än bör det alltså finnas gott om foder kvar, men när yngelsättningen startar blir det större åtgång.  Mina egna bin har ungefär samma klimat som ervallabina, de har varit ute idag och lämnat spår i snön. I fortsättningen tänker jag följa föreningsbinas kurvor på datorn, så kan jag få en hint om foderåtgången i mina egna kupor utan att lyfta på locket alltför ofta. Länk till Kupvågen i Ervalla.
På en annan länk kan man se kupvågar i hela Sverige

Jag hade missat de två senaste mötena, så det var bra att få litet nyheter. Det är distriktsårsmöte på söndag, och jag har letat förgäves på distriktets hemsida efter närmare detaljer. Nu fick jag i alla fall veta att det blir ett föredrag om bin före årsmötet, jag får titta i NA på fredag eller lördag om jag vill veta mer.

Innan nästa möte den 15 mars ska jag titta igenom utrustningen och fundera på om det behövs nån komplettering. Det kan hända att några medlemmar har vägarna förbi Töreboda och kan hjälpa till med frakten.

I mars läggs det in varroagaller i infobigården, och då kan vi andra göra likadant och jämföra resultaten, kanske nån har  litet bättre bin, i så fall kan man delta i VSH-projektet

 

 

15 Feb 2017

Välkommen

/binmedpollen.jpg

Välkommen till www.rarabin.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Vill du veta när det händer något nytt i bigården eller på sidan? Skriv in din e-postadress här nedan så kommer nyhetsbrevet!

Länkar

Flygväder?

klart.se