Blomstermånad

En dryg månad har det gått sedan sist. Så här års är det mycket att göra med både bin och trädgård, det blir knappt nån tid över för skrivandet.
Myrorna som invaderade en kupa i slutet av april lyckades jag lura bort, men tyvärr hjälpte det inte, de hade stört samhället så pass att det inte överlevde.
En resa till Biredskapsfabriken i Töreboda har jag hunnit med, för att hämta mitt inlämnade vax. Det är ont om vax nu, så de kan bara leverera pressat vax till dem som lämnat sitt gamla. Och de kan inte längre garantera att vaxet inte är kontaminerat, de flesta använder ju apistan eller apiguard numera, och det är väl inte alla som kommer ihåg att berätta det.
Efter att ha läst om VSH-projektet beslöt jag mig för att delta. Så den första maj tog jag ut biprover från mina kupor och undersökte dem. Den första juli ska jag göra om proceduren, och jämföra om bina har fler eller färre varroa. Det handlar om drottningarnas egenskaper, så jag måste nu hålla koll på bina, så de inte får för sig att byta ut de drottningar som ska bedömas.
När värmen äntligen kom, blev det en väldig fart på bina, och de har fått nya lådor i två omgångar, först med utbyggda ramar, och en dryg vecka senare mellanväggar, så inte byggbina känner sig sysslolösa. Nu håller jag koll på hallonsnåren, så fort hallonblommorna slår ut är det bäst att sätta på flera lådor, i synnerhet om det vackra vädret fortsätter.
Temperaturer på över 25 grader har fått körsbärsblom och gullvivor att snabbt blomma över, och maskrosorna börjar gå i frö. Fruktträden har slagit ut den här veckan, och det verkar som om en del har tagit skada av kylan i påsk. Alla plommonträd och det ena päronträdet är helt utan blommor, de flesta äppleträden har ganska glest med blommor. Den gamla prydnadsapeln däremot, som är litet senare, står som ett vitt moln.

31 May 2017

Välkommen

/binmedpollen.jpg

Välkommen till www.rarabin.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Vill du veta när det händer något nytt i bigården eller på sidan? Skriv in din e-postadress här nedan så kommer nyhetsbrevet!

Länkar

Flygväder?

klart.se