Biodlarnas jubileumskaka igen

Nu har jag fått förklaringen till att kakan inte blev helt lyckad. Jag har talat med pristagarna, Karin och Kjell Knutsson. Själva mandelkakan hade Karin bakat, och den hade jag inga större problem med. Kanske skulle den ha stått kvar litet längre i ugnen, hellre 30 än 25 minuter. Knut är fudge-experten. Han brukar göra fudge-karameller och sälja på marknader, och då är det lagom med en ganska stor sats. Ibland har de använt samma recept till tårtan, men då har mandelkakan fått ligga kvar i formen tills fudgen stelnat, då går det att använda receptet i bitidningen. Om man vill ha en mindre kladdig kaka utan fudge på kanterna är det bättre att minska på mängderna. Jag hade fuskat med chokladen och använt 55%-ig bakchoklad, det bör vara minst 65 %. Saltmandelchoklad i stället för vanlig besparar jobbet med att hacka mandeln. Sen kan man gärna hålla litet högre temperatur och låta fudgen tjockna innan man brer på den.

Här kommer det nya receptet

Saltmandelkaka med Honungsfudge


Ca 10 portioner


Mandelbotten

100 g sötmandel
 2 ägg
 3 dl strösocker
 1 ¼ dl vetemjöl (glutenfritt mjöl 1,5 dl)
 100 g smält smör

Sätt ugnen på 175 grader. Mal mandeln. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner den malda mandeln, mjölet och sist smöret i bunken. Se till att smeten är jämn. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant (24 cm i diameter) och med bakplåtspapper i botten. Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter till lätt gyllenbrun färg. Testa gärna med sticka, kakan ska vara lite kladdig mot mitten. Ta ut kakan och låt den svalna.


Honungsfudge


 2 dl vispgrädde
 1,5 dl strösocker
 0,75 dl ljus sirap
 30 gram smör
 2 msk honung
 75 gram Marabou mjölkchoklad med salta mandlar
 Flingsalt


Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och låt stå på medelvärme tills smeten kokat till 110 grader, (30-40 min). När termometern visar 110 grader, dra kastrullen från plattan och rör ner smör och honung. Ställ tillbaka kastrullen på plattan och låt koka upp igen någon  minut. Stäng av plattan och tag kastrullen åt sidan. Bryt ner chokladen och rör om tills den smält helt. Häll fudgesmeten över den avsvalnade kakan. Strö en liten nypa flingsalt över kakan. 

23 Aug 2019

Välkommen

/binmedpollen.jpg

Välkommen till www.rarabin.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Vill du veta när det händer något nytt i bigården eller på sidan? Skriv in din e-postadress här nedan så kommer nyhetsbrevet!

Länkar

Flygväder?

klart.se