Bin på vårutflykt

Så här års kan en biodlare känna sig ganska orolig för sina skyddslingar. Det var rejält varmt i februari, och yngelsättningen kan ha kommit igång. Jag har lyssnat vid kuporna då och då, och bara hört ett svagt surr i två av samhällena, i de tre andra har det varit misstänkt tyst. Idag var det äntligen både varmt och någorlunda lugnt. Några få bin hade vågat sig ut och dansade framför tre av flustren. Hoppas de är tillräckligt starka för att ta sig till hasselbuskar, sälg och rabatter.

Hasseln slog ut redan i februari. De första snödropparna närmast söderväggen börjar bli överblommade, men nya tittar fram på svalare ställen. I verandarabatten finns både julrosor och krokus. Tulpanlökar chansade jag på i höstas, men inte ens så nära huset har de fått vara ifred för rådjuren. Iris tycks också vara ätlig.

Vid lunchdags var det säkert bortåt 20 grader på verandan, riktigt härligt att både laga och äta utomhus. Flugorna har kvicknat till och surrar mot fönstret, en stor humlemor provianterar bland påskliljorna och ett bi kollar om jag har något vatten att bjuda på. Men det letar snart vidare, bland gräs och mossa finns fortfarande fukt kvar, och små snödrivor i skuggiga lägen.

28 Mar 2019

Välkommen

/binmedpollen.jpg

Välkommen till www.rarabin.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Vill du veta när det händer något nytt i bigården eller på sidan? Skriv in din e-postadress här nedan så kommer nyhetsbrevet!

Länkar

Flygväder?

klart.se