Äntligen vår

Den här veckan har det varit vår i luften, ända upp till 10 plusgrader och sol, sol, sol.

De två kuporna på blomsterängen nedanför huset inspekterades i måndags, i B5 sprang bina glatt omkring på alla ramar och hade gott om foder kvar. Enstaka bin vågade sig ut, det var litet blåsigt trots att de här kuporna står i lä för västanvinden. I kupa B3 var det tyvärr bara döda bin, inte så konstigt, med tanke på att jag hittade en död drottning på botten vid invintringen, det var en ren chansning att invintra dem. Ibland kan det ju finnas en oparad ungdrottning, som man kan byta ut på våren.

I tisdags var det dags för de två kuporna i skogen, samma resultat, ett levande samhälle och ett dött. G5, ett litet samhälle, hade övervintrat bra på bara en låda, men G4 som var ett kraftigt samhälle i höstas hade fått två lådor, och nu var det bara en massa orört foder kvar. I eftermiddag blev det en tur till grannarna två kilometer bort, och där var båda samhällena vid god hälsa. Lagom mycket foder kvar, men än kan det nog bli kalla dagar, så jag får hålla koll på fodertillgången.

På de fyra levande samhällena har jag bytt till rena bottnar, och tagit bort den understa, tomma lådan så det inte blir vildbygge. Jag har också rivit bort den svarta pappen som jag hade svept runt de oisolerade kuporna för att hålla den värsta kylan borta.

I år var det första gången jag provat att lägga plast ovanpå ramarna, och sedan täckbräder. Det var väldigt praktiskt att kunna se bina utan att släppa in en massa kall luft, och bara litet kondens och mögel längst bak, inte värre än vanligt. Men i det stora döda samhället var det till och med fuktigt i packningen över täckbräderna.

De döda samhällena har jag kört in i verkstan, får sortera i rengöres eller brännes, det viktiga är ju att inga kupor med döda bin står öppna utomhus, så att eventuell smitta sprids. Jag kanske måste ta några prover också och kolla upp om de har nosema, det var rätt mycket utsot på ett par kupor.

13 Mar 2014

Välkommen

/binmedpollen.jpg

Välkommen till www.rarabin.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Vill du veta när det händer något nytt i bigården eller på sidan? Skriv in din e-postadress här nedan så kommer nyhetsbrevet!

Länkar

Flygväder?

klart.se