Gammeljul

På den här sidan finns några riktigt gammaldags julrecept med honung. De kan vara väl värda att prova än i dag.

Glögg

Ca 1 l glögg, 15-20 små koppar

2½ dl vatten
1 bit ingefära
2 bitar hel kanel
8 kryddnejlikor
1 tsk kardemummakärnor
eller ½ påse glöggkryddor
½ dl honung
0,75 l rödvin eller alkoholfritt rödvin
eller 0,75-1 l utspädd svart vinbärssaft

Bryt ingefäran och kanelen i mindre bitar Koka alla kryddorna under lock ca 30 min. Sila ifrån kryddorna Blanda den silade kryddlagen med honung och någon av de föreslagna dryckerna. Hetta upp glöggen. Om den innehåller alkohol får den inte koka. Servera glöggen het med russin och skållade mandlar i små koppar eller glas.

Julpepparkakor

(ca 225 st)

1½ hg smör
5 dl socker
2 dl honung
2 dl julmust (eller vatten)
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk nejlikor
1/4 tsk svartpeppar
1 msk bikarbonat
1,5 l vetemjöl
+ 2 dl mjöl ytterligare till pepparkakshus

Rör samman smör, socker, honung och vätska.
Tillsätt kryddor och bikarbonat. Arbeta in mjölet.
Arbeta degen smidig på bakbordet.
Låt degen vila svalt i plastpåse över natten.
Kavla ut degen och tag ut figurer med mått.
Grädda i ganska varm ugn, 225-250 grader, ca 3½-4 min.

Saffransbröd

1 g saffran (2 paket )
1 sockerbit
150 g smör
½ l mjölk
50 g jäst
2 dl honung
½ tsk salt
1,5 l vetemjöl
1 dl russin

Stöt sönder saffranet fint med sockerbiten i en mortel.
Häll litet mjölk i morteln och blanda med degspadet.
Smält smöret i kastrull, häll i mjölken och ljumma degvätskan till 37 grader.
Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med litet av degspadet.
Tillsätt honungen, resten av degspadet, salt och nästan allt mjöl.
Russin kan tillsättas i degen eller vid utbakning.
Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen övertäckt i bunken 30-40 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord, arbeta den blank och smidig.
Baka ut småbullar först, gräddas i varmare ugn.
Jäs brödet på smorda plåtar ca 30 min.
Garnera med russin och pensla med uppvispat ägg.

Gräddning:
Bullar och kusar 225-250 grader, 5-10 minuter
Flätor o. större bröd 200-225 grader,15-20 min.

Kunglig honungssill

1 burk (420 g) urvattnad inläggningssill
3/4 dl ättikssprit
1½ dl vatten
1½ dl honung
2 tsk grovt krossade kryddpepparkorn
1 msk grovt krossade svartpepparkorn
1 tsk grovt krossade senapsfrön
1 rödlök

Skölj sillen under rinnande kallt vatten.Låt den rinna av.
Blanda i en kastrull ättikssprit, vatten och honung.
Koka upp lagen och låt den kallna. Krossa kryddorna.
Skala och skiva löken. Skär sillen i bitar.
Varva sillen med lök och kryddor i en burk.
Häll över lagen och låt stå i kylskåp minst ett dygn före servering.

Rödbetssallad med honung

3 äpplen
3 stora, kokta rödbetor
2 dl tjock grädde
3 msk honung
saften av 1 citron

Äpplen och rödbetor skärs i tärningar. Grädden vispas till skum, honung och citronsaft tillsätts. Äpple- och rödbetstärningar blandas ner. Salladen avkyls före serveringen.

Honungsgriljerad skinka

Spola skinkan under kallt vatten. Svep in den i ett stort stycke folie. Stick i en ugnstermometer och lägg skinkan i en långpanna. Låt den stå i 175 grader tills termometern visar 75 grader.Ca 1 timme per kg. Ta bort folie och nät när skinkan svalnat något.
Honungsgriljera så här:

Blanda samman
1 ägg
1-2 msk honung
2 msk senap
och pensla på skinkan
Sikta över ströbröd
Sätt in skinkan i 200 grader, ca 15 minuter

Diamantgriljerad skinka

En färdigkokt skinka
0,5 dl flytande honung
0,5 dl råsocker eller farinsocker
0,5 dl whisky eller apelsinjuice
0,5 msk malen ingefära
1 msk matolja
Hela nejlikor

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg den varma, nykokta skinkan på en plåt.
3. Skär ett rutmönster som är ca 1 cm djupt.
Man kan välja att först ta bort det yttersta av svålen, eller att låta den sitta kvar.
4. Blanda glazen i en kastrull och värm så den blir bredbar.
5. Stick ner en nejlika i varje ruta, och pensla skinkan med glazen.
6. Glasera i 20 minuter, pensla ett par gånger under tiden.

Brunkål

Skånskt julrecept
vitkål
margarin
honung
fläskspad
salt

Skär vitkålen i strimlor eller bitar. Bryn litet i taget i margarin och litet honung. Lägg den brynta kålen i en långpanna, fukta kålen rikligt med spad från sylta eller skinka. Låt den stå i ugn och eftersteka 1-1½ timme. Smaksätt om så behövs med salt. Stora satser brukar lagas till på en gång, förvaras svalt och värmas efter behov och serveras till skinka eller korv.

Tomtens gröt

3 dl vatten
1½ dl risgryn
7 dl mjölk
1 kanelstång
1 tsk salt
1 msk socker
1 msk smör

Koka upp vattnet, lägg i kanelstången och de sköljda risgrynen och låt dem sakta koka under lock 10 min. Späd med mjölken och låt gröten koka upp på nytt och svälla färdig under lock omkr. ½ timme.

Smaksätt med salt socker och smör.

Så här långt är det en vanlig risgrynsgröt, lagom för 4 personer.
Ska det duga åt tomten, måste det till litet mer. Koka gärna dubbel sats, så räcker det åt husbondfolket också. Byt ut mjölken mot grädde. Skålla och hacka ca 20 mandlar och blanda i gröten, plus en hel mandel. Servera tomtens gröt i en stor spilkum, med gräddmjölk, en stor klick smör och en rejäl klick honung. Kom ihåg att tomten föredrar att äta med träsked, och han vill sitta i fred i en mörk vrå.

Välkommen

/binmedpollen.jpg

Välkommen till www.rarabin.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Vill du veta när det händer något nytt i bigården eller på sidan? Skriv in din e-postadress här nedan så kommer nyhetsbrevet!

Länkar

Flygväder?

klart.se