Mjöd
4 kg honung
9 l vatten
1 tsk ren krita
5 g salt
40 g ingefära
2 tsk krossad muskotnöt
5 g kardemumma
10 g kanel
5 g krossad anis
5 g krossad koriander
1 brev portvinsjäst
Honungen upplöses i vatten och kokas upp. När det kokar tillsättes 1 tsk ren krita (för att neutralisera syran i honungen).
Honungen avkyls till 30 grader, skummas, och den smälta jästen tillsätts tillsammans med kryddorna.
Mjöden jäses - behandlas som annat fruktvin. När mjöden är färdigjäst tappas den till en annan behållare och efterjäser där en tid innan den kan tappas på en flaska.
Det här receptet har jag hittat på Virestads biodlarförenings hemsida. Det verkar kunna bli mycket mer mjöd än jag har behov av, så jag har inte provat det, men tycker att ett mjödrecept bör finnas med bland mina honungsrecept. Om något i receptet verkar oklart rekommenderar jag att kontakta Virestads bf.