Bröd med honung
En del av de här recepten har jag tagit från min vanliga kokbok, men bytt ut socker eller sirap mot honung. Det går bra, om man tar hänsyn till att honung innehåller 15-20 % vatten. Man får alltså minska litet på mängden vätska. I småkakor har jag bara bytt ut halva sockermängden.
Innehåll
Filmjölkslimpa
Honungskaka
Julpepparkakor
Ljus pepparkaka
Mörk pepparkaka
Saffransbröd
Semlor
Vörtbröd
Filmjölkslimpa
7-8 dl rågsikt
1 tsk salt
2½ tsk bikarbonat
½ dl honung
5 dl filmjölk
1 dl russin
Mät upp 7 dl rågsikt, blanda med bikarbonat och salt. Tillsätt honung, filmjölk och russin. Om degen är för kladdig, blanda i mer rågsikt. Grädda i välsmord avlång form i 100 grader , 50-60 min, öka sedan till 150 grader och grädda i ytterligare 30 min.
Honungskaka
3 dl honung
1½ dl sirap
1 msk pepparkakskryddor (ingefära, nejlikor, kanel)
2½ dl vatten
150 g grahamsmjöl
3½ dl extra grovt rågmjöl
10-15 g bikarbonat
150 g grovt hackad mandel
Rör honung med sirap, kryddor och vatten till en slät smet. Blanda mjöl och bikarbonat och sikta ned i honungssmeten. Häll smeten i en smord brödform och grädda i 45-50 minuter i 200 grader. Denna kaka kan förvaras upp till tre veckor.
Julpepparkakor
(ca 225 st)
1½ hg margarin
5 dl socker
2 dl honung
2 dl julmust (eller vatten)
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk nejlikor
1/4 tsk svartpeppar
1 msk bikarbonat
1,5 l vetemjöl
+ 2 dl mjöl ytterligare till pepparkakshus
Rör samman margarin, socker, honung och vätska.
Tillsätt kryddor och bikarbonat. Arbeta in mjölet.
Arbeta degen smidig på bakbordet.
Låt degen vila svalt i plastpåse över natten.
Kavla ut degen och tag ut figurer med mått.
Grädda i ganska varm ugn, 225-250 grader, ca 3½-4 min.
Ljus pepparkaka
2 msk honung
1 dl sur mjölk
1 dl socker
1/2 tsk kanel
1/4 tsk nejlikor
1/4 tsk ingefära
2 msk lingonsylt
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Honungen värmes lätt och blandas med mjölken.
Alla torra ingredienser blandas med mjölet.
Mjölkblandningen och sylten rörs ner i mjölet.
Blanda väl, häll i en smord och bröad form
och grädda i god ugnsvärme, ca 180 grader, omkring 35-40 min.
Mörk pepparkaka
1 ägg
2 dl honung
1 tsk kanel
1 tsk nejlikor
½ tsk kardemumma
2 msk smör
2 dl sur gräddmjölk
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
Smörj och bröa formen.
Blanda mjöl och bikarbonat.
Rör ägg, honung, kryddor och smör tills det är pösigt.
Tillsätt mjölken och mjölblandningen.
Grädda i svag ugnsvärme, 175 grader omkring 45 minuter.
Saffransbröd
1 g saffran (2 paket )
1 sockerbit
150 g margarin
½ l mjölk
50 g jäst
2 dl honung
½ tsk salt
1,5 l vetemjöl
1 dl russin
Stöt sönder saffranet fint med sockerbiten i en mortel.
Häll litet mjölk i morteln och blanda med degspadet.
Smält margarinet i kastrull, häll i mjölken och ljumma degvätskan till 37 grader.
Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med litet av degspadet.
Tillsätt honungen, resten av degspadet, salt och nästan allt mjöl.
Russin kan tillsättas i degen eller vid utbakning.
Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen övertäckt i bunken 30-40 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord, arbeta den blank och smidig.
Baka ut småbullar först, gräddas i varmare ugn.
Jäs brödet på smorda plåtar ca 30 min.
Garnera med russin och pensla med uppvispat ägg.
Gräddning:
Bullar och kusar 225-250 grader, 5-10 minuter
Flätor o. större bröd 200-225 grader,15-20 min.
Semlor
kan avnjutas på flera sätt. Det traditionella, i tallrik med varm mjölk, sk Hetvägg, blir bäst om bullar görs av en ganska fast deg. Vill man anrätta semlorna som bakelse eller tårta passar en lättare deg bättre.
Fast deg till hetvägg
(Räcker till ca 24 små eller 12 större bullar)
4 msk honung
50 g jäst
75g smör
3 dl mjölk
ca 8 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 tsk kardemumma, helst nymald
mjöl till utbakning
ägg till pensling
Blanda honung och smulad jäst i en bunke. Smält smöret, blanda i mjölken och kontrollera temperaturen, högst 37 grader. Häll i mjölkblandningen, mjölet, saltet och kardemumman och arbeta samman till en smidig deg.(15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand). Täck degen och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 min. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 24 bitar och forma runda bullar. Låt dem jäsa på plåt ytterligare 30 min. Pensla bullarna och grädda på mittersta falsen i 225 grader ca 15 min. Låt svalna under duk.
Lätt deg till bakelse eller tårta
(Räcker till ca 40 små eller 20 större semlor, eller 4 tårtor)
150 g smör, rumsvarmt
5 dl mjölk, rumsvarm
50 g jäst till söta degar
1 dl honung
800 g (10dl) vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kardemumma, nymald
½ tsk salt
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling
Rumsvarmt smör suger inte åt sig så mycket mjöl, så denna deg blir lösare. Ta fram och mät upp smör och mjölk. Skär smöret i tärningar. Smula jästen i degbunken och blanda med honung. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma och salt. Tillsätt smör, mjölk och mjölblandningen i bunken och arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Ta upp degen på mjölad bänk, dela upp i små eller stora bullar och baka ut. Pensla med ägg och låt jäsa på plåt ca 60 minuter. Grädda småbullar i 225 - 250 grader, 10-15 minuter, större bröd i 200-225 grader i 15-20 minuter. Låt kallna under bakduk.
Semlor
semlebullar av lämplig sort
mandel, ca 5 st per semla
honung ca 1 tsk per semla
vispgrädde
florsocker
Skär av ett lock på varje bulle, trekantigt eller runt efter tycke och smak. Gröpa ur en del av innanmätet med en gaffel. Mal mandeln i mandelkvarn, gärna oskållade. Blanda inkråmet med mandeln, söta med honung efter smak och lägg tillbaka blandningen i bullen. Spritsa vispad grädde ovanpå, och till sist locket. Sikta på litet florsocker genom en sil.
Semletårta
Här är det mest praktiskt att skära av ett stort platt lock, och man kan välja att dela bullen i två bottnar, och mellan dem en blandning av mald mandel, honung och grädde , eller gröpa ur och fylla som med semlorna.
Vörtbröd
(2 st)
50 g jäst
50 g smör
2 dl julmust
1 flaska porter
250 g Kesella mager kvarg
1 dl honung ( gärna flytande)
2 tsk salt
2 tsk mald ingefära
2 msk malda pomeransskal
1 krm malda nejlikor
1 dl russin
19-20 dl rågsikt
Smält smöret i en stor kastrull. Tillsätt julmust och porter och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll degspadet över och rör tills det är löst. Tillsätt Kesella, honung, salt, kryddor och russin. Blanda. Tillsätt större delen av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den blir blank och smidig. Tillsätt resten av mjölet om degen klibbar och inte släpper från bunkens kanter. Jäs degen övertäckt ca 45 min. Sätt ugnen på 175 grader. Arbeta ihop degen och dela den i två delar. Baka ut till runda bröd och lägg dem på bakplåtspapper eller smord plåt. Täck över och låt jäsa ca 30 min. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt svalna på galler.