Kladdkaka, glutenfri

Den här glutenfria chokladkakan har jag hittat i Bitidningen nr 9 år 2016. Den är komponerad av Maj Östberg Rundquist, som provat med årets snackis, insekter i maten.
Först originalreceptet:

Chokladkaka med honung (glutenfri)

Ingredienser
10x10 cm vaxkaka med tinade drönarlarver
50 gram smör
50 gram mörk choklad (70%)
0,5 dl honung
1 dl mandelmjöl (eller hasselnötsmjöl eller kokosmjöl eller...)
0,5 tsk bakpulver

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Smörj och bröa en form. Om kakan ska bli glutenfri kan du bröa med sesamfrön, mandelmjöl, hasselnötsmjöl, kokosmjöl, riven kokos.
3. Smält smöret i en kastrull. Bryt ner chokladen i smöret och rör tills chokladen smält och blandats med smöret.
4. Vispa ägget och honungen.
5. Blanda mjöl och bakpulver.
6. Vänd ihop ägg- och honungsvispet med chokladsmöret mjölblandningen. Pressa i drönarlarverna, använd gärna potatispress. (Vaxet stannar i pressen)
7. Grädda i ca 20 minuter. Kolla noga så att inte kakan bränns. (Papper över)
8. Ta ut formen medan kakan fortfarande är litet lös i mitten.
9. Låt kakan svalna innan servering.
10. Servera med vispgrädde och frukter och bär.

Enligt artikeln hade denna kaka räckt och blivit över till ett 30-tal biodlare. Man kan nog misstänka att de tog rätt små smakbitar.
För att kunna servera rejäla portioner gjorde jag dubbel sats, det blev lagom till en rund form, 22 cm, och för att få en något mer vegetarisk variant bytte jag drönarlarverna mot hackade dadlar. Ägg och smör kan man ju också byta ut, men varför en del fantaster byter ut honungen förstår jag inte. Nektar produceras ju av växter, sen bär bina hem dem i den enda påse de har till hands, nämligen sin honungsmage.

Min glutenfria kladdkaka (utan drönare)

Ingredienser
100 gram smör
100 gram blockchoklad
1 dl honung
2 ägg
2 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
20 dadlar, hackade

Kakan blev god, men de där konstiga dadelklumparna fick mig att fundera på hur det skulle ha smakat med drönare istället. Nästa gång får det nog bli utan dadlar.

Välkommen

/binmedpollen.jpg

Välkommen till www.rarabin.nu.

Facebook

Nyhetsbrev

Vill du veta när det händer något nytt i bigården eller på sidan? Skriv in din e-postadress här nedan så kommer nyhetsbrevet!

Länkar

Flygväder?

klart.se